Friss topikok

Machete - filmkritika

2010.10.20. 01:53 sparkie

 Robert Rodriguez és Quentin Tarantino le sem tagadhatná, hogy ismerik egymást, sőt barátok. Hollywood két fenegyereke ugyanis nagyon komoly hatással van a másik műveire, amely nemrég a két részes Grindhouse moziban csúcsosodott ki.

Ez úgy látszik annyira megtetszett Rodrigueznek, hogy a Grindhouseban bemutatott kamu Machete filmtrailerből egy egész estés mozit kreált. Ehhez nem is kellett túl sok dolgot csinálnia, csak fogni pár rokonát, kedvenc színészeit, régi filmjeit és szokásos forgatási helyszínét, és el is készült az újabb exploitation darab.

testvérével írta a forgatókönyvet illetve két másiknak szerepet is adott, unokatesójának adta a főszerepet és a kedvenc színészei mellett előrántott - a műfajhoz lassan elengedhetetlen - két rég elfeledett arcot.

ez a két arc lindsay lohan és steven seagal. a legmeglepőbb, hogy kettőjük megjelenése teljesen rendben van, lohannek tökéletesen áll a tiniribi szerep illetve a meztelenség, seagal pedig nem is annyira röhejes főgonosznak, bármennyire is furcsa ez eleinte.

persze rodriguez tudta, hogy kiket kell összeválogatni. cheech marin és don johnson például jól ismerte egymást a Nash Bridges tv-sorozatból, de ugyanígy érdekes a három Lost szereplő is (Marin, Michelle Rodriguez és Jeff Fahey). fahey-vel pedig már ugye dolgozott együtt, csak úgy, mint marinnal, jessica albával vagy trejoval. az meg csak külön hab a tortán, hogy pár sor erejéig magyar szöveget is hallunk, ugyanis antal nimród is kapott egy apró szerepet, ahol anyanyelvén küldi el a picsába danny trejót. hm, és milyen érdekes, csak nem antal nimród rendezte azt a rodriguez produceri munkájával készült Predators filmet, amiben Trejo is szerepel? :)

nagyjából így is lehet elképzelni az első olvasópróbát. rodriguez sör és cigi mellett vázolja a karaktereket és onnantól a többit a színészekre bízza, azzal az utasítással, hogy játszák túl a karaktereket. de niro például csak úgy lubickol a rasszista texasi szerepében, trejo pedig pont ugyanolyan arccal szeret, mint amivel gyilkol akárcsak steven seagal fénykorában. michelle rodriguez mondjuk erősen hasonlít itt a Lostos karakterére, de ez a tökösség pont ide való. személyes kedvencem jeff fahey, aki eszméletlen jól keveri a szart és simán elnézném egy guy ritchie film idegbeteg, zsidó üzletembereként.

érdekes, hogy sok tv-s színészt alkalmaz a filmben, amelynek köszönhetően egyszerre lesznek emberközeliek a karakterek, de ezzel az egész olyan abszurditást nyer, hogy rögtön groteszkké változik minden jelenet. persze ehhez kell a rengeteg vér, vicces halálok, sok-sok texas, visszautalások rodriguez saját műveire és az igazából teljesen irreveláns történet.

órákig lehetne elemezni, hogy ez az alapjáraton "D-kategóriás filmek, A-kategóriás paródiája" mozi miért is olyan jó, miért is működik annyira. sok embernek ugyanis nem fog tetszeni és csak egy gagyi, olcsó akciófilmet fog látni sok-sok meztelenkedéssel. pedig a Machete egyszerre paródia, zsánerfilm, exploitation, akciófilm és D-kategória.

ettől még nehéz felfogni, hogy a 60-as, 70-es évek olcsó, autósmozis, röhejesen véres exploitation filmek, hogy nyertek létjogosultságot a 21. században. pedig semmi nagy kunszt nincs ebben. a recept a következő:

- ne baszakodj bonyolult történettel

- inkább mutass sok vért, szexet és akciót

-válogass színészt mindenhonnan

-nyomass pár tökös párbeszédet a lehető leghülyébb helyzetekben

-és forgasd le úgy, hogy a kritikusok hetekig találgassák, hogy ez most forgatási hiba vagy csak direkt így akartad

így lesz az olcsó akciófilmből kultmozi. rodriguez és tarantino pedig pofátlánul visszaélnek vele, hála istennek.

A bejegyzés trackback címe:

https://adultainment.blog.hu/api/trackback/id/tr322385158

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vöv 2012.02.05. 13:16:42

Nem beszélve a Sin City szexi táncos csajáról, (és még a halálos ki Liu is kapott egy helyet Segal mellett) A Halálos Iramban kancsalító félnehézbombázója pedig itt kifejezetten jobban elhitette velem a karakterét
süti beállítások módosítása