Friss topikok

A '90-es évek nem maradhat büntetlenül - Nostalgia Critic

2011.01.20. 18:05 sparkie

Amennyire nincs kultúrája itthon a kritikusi véleménynek, annyira igaz ennek az ellenkezője nyugaton, de főleg az Egyesült Államokban. A klasszikus véleménynyilvánítás ugyan kimerült abban, hogy először írásban, majd tévéműsorokban kritizáltak, aztán az internet térhódításával egy egészen más megközelítést kapott a műfaj, a szórakoztató véleményvideókat.

Persze, máig megtaláljuk a szokásos arcokat, akik pár perc hírnévért feltöltenek youtube-ra egy videót ahol elmondják azt, amit más átlagember is eltudna. Ellenben az új generációs kritikusok már egy teljesen más konstrukcióban hisznek, amely rengeteget emel a szórakoztatás színvonalán.

Ennek egy tökéletes példája Doug Walker és alteregója a Nostalgia Critic. A chicago-i humorista 2008-ban jelentkezett első videójával, ahol frissen bemutatott Transformers mozfilmről készített egy meglehetősen vicces és a pártatlanságot abszolút kerülő videót, amely felépítésében még különbözött a később látható videóitól. A műnek akkora sikere lett, hogy Nostalgia Critic néven sorozatot indított, ahol a "Hi I am the Nostalgia Critic, I remember so you don't have to!" ("Hello, én vagyok a Nosztalgia Kritikus, én emlékszem, szóval neked nem kell!) szlogennel körül is írta a show koncepcióját.

Nosztalgikus hatású, főleg a '80-as évek végi és '90-es éveket uraló popcorn mozikkal foglalkozik, meglehetősen agresszív stílusban. A piedesztálra kerülő filmekhez egyes szám második személyként szól hozzá (ez így értelmes?) és poénjait, meglátásait más filmekből kiollózott jelenetekkel vagy saját kis gegjeivel díszíti.

egyik kedvenc részem, ahol a Schumacher-féle Batman és Robin filmnél elszakad nála a cérna

A most már negyedik évében járó sorozatot nyugodtan hívhatjuk web sorozatnak ugyanis létezik benne egy kontinuitás. A Critic rengetegszer utal vissza korábbi videóira, használ régebbi karaktereket, csinál külön kiadásokat és hív meg vendégkritikusokat. Sőt, népszerűségét kétségtelenül az Angry Video Game Nerddel való ál-összeakaszkodása alapozta meg, ahol a momentán leghíresebb online kritikussal cseréltek szakmát és véleményezték a másik műfajának egy-egy darabját.

A Critic eddig összesen 185 videóval jelentkezett és mind szinte egytől egyig hozza ugyanazt a magas és szórakoztató színvonalat. Van olyan rész, ahol meggyőződhetünk arról, hogy szereplőnk nem csak egy idegbeteg mozibuzi, hanem valóban egy tájékozott, filmek és tv-s műsorok világában jártas ember, akinek a meglátásai 99%-ban mindig helytállóak. Ráadásul heti rendszerességgel jelentkezik új videóval (szerda reggelem mindig vele indul), de ha esetleg egy hetet kihagyna, akkor garantáltan valami grandiózussal rukkol elő a következő részben.

Nem jut eszembe olyan ember, aki esetleg fenntartással lenne vele kapcsolatban. Komoly filmesek és művészfilm mániásoknak például egyenesen guilty pleasure végig nézni mondjuk egy kizárólag Schwarzenegger filmekkel foglalkozó hónap adásait, de a mostani huszonéves generációnak is tanulságos lehet, hogy az olyan gyerekkori kedvencek, mint a Space Jam valójában miért egy rakás hulladék.

Végszóként annyit jegyeznék meg, hogy a Critic odáig jutott, hogy saját oldalt nyitott ( thatguywiththeglasses.com ) ahol számos más műfajjal foglalkozó kritikusok videóit is megtaláljuk, köztük a saját spin-offját, a női közönséget megcélzó Nostalgia Chick-et. 2009-ben akkora bevételre tett szert a reklámokból, hogy otthagyta eddigi grafikusi állását, hogy kizárólag az internetes műsoraira koncentráljon. Olyan cégek is reklámoznak videói előtt, mint a Samsung vagy a Ford. Tiszta szívből tudom ajánlani mindenkinek, aki rajong a szar filmekért és szeret röhögni más produkciók gagyiságán, de olyanoknak is, akik meg vannak győződve arról, hogy a '90-es évek volt a legjobb évtized ;)

A bejegyzés trackback címe:

https://adultainment.blog.hu/api/trackback/id/tr42600678

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tóth "LN" László 2011.01.23. 15:09:58

I approve of this message! :)

Dr. Otto Von Schnitzelpusskrankengescheitmeyer 2011.02.19. 09:46:26

Yay! Critic nagyon ott van a szeren. Ahogy azt a mondás is tartja: Nehéz valami igazán jót úgy csinálni, hogy könnyűnek tűnjön.
süti beállítások módosítása