Friss topikok

Top30 Animációs agymenés felnőtt gyerekeknek

2010.12.15. 16:31 sparkie

Amíg a '80-as, '90-es években az animáció egyértelműen a gyerekek szórakoztatását szolgálta, addig az új évezredben egyre inkább a a rajtuk nevelkedett felnőtt generáció kedvelt formátuma. Manapság sokkal olcsóbb és hatásosabb gyerekeknek szánt élőszereplős sorozatokkal teletömködni a Cartoon Networköt és a Nickelodeon-t illetve minden gyerekmozit komputergenerált 3D-s animációval készíteni. Eközben a klasszikus rajzolt animáció egyre jobban háttérbe szorul és kiegészülve a számítógépes technikával, egy teljesen új közeget hódit meg: a felnőni soha nem akaró 16-36 év közötti korosztályt. Ezek az úgy nevezett "felnőtt rajzfilmek" vagy "animált komédiák", de igazából nincs erre konkrét angol, pláne nem magyar kifejezés. Egy közös van bennük, hogy - pár kivételtől eltekintve - kifejezetten felnőtteknek készülnek.

mivel a műfaj kezd egyre felkapottabb lenni itthon (lásd Comedy Central Animációs Keddjét vagy a Viasat6 egyes műsorait) ezért úgy éreztem érdemes listázni őket, hogy ne csak a klasszikusokat ismerjük meg, hanem a legalább annyira jó társaikat is, amik bármikor feltűnhetnek valamelyik hazai tévén. fontos, hogy a lista a saját tapasztalataim alapján készült, egyáltalán nem reprezentatív, inkább egy kis informatív toplista egy általam igen kedvelt műfajról.

30. 12oz. Mouse

A 12oz. Mouse kétségtelenül a legrondábban rajzolt sorozat az egész listán. Mi az, hogy ronda? Egyenesen olyan, mintha egy tehetségtelen, jobbkezes óvodás rajzolta volna bal kézzel. A gyerekes grafika mögött viszont egy még gyerekesebb világ áll, amelyben egy alkoholista egér vállal el mindenféle elképesztő munkát csak azért, hogy aztán a fizetéséből sört vehessen magának. Emellett Fitz (az egér) egy elmebeteg szociopata és ez nagyjából mindenkire elmondható, aki a három évadot megélt történetben feltűnik.

kinek ajánlott: az olyan elmeháborodottaknak, akik szeretik a teljesen random blődliséget és a teljesen irreveláns történetvezetést illetve mindent (de tényleg mindent ám!) ami az [adult swim]-en megy.

29. Squidbillies

Szintén egy [adult swim]-es agymenés, de a valamivel igényesebb fajtából. Az idén ötödik idényét taposó Squidbillies címe tökéletesen leírja az alapszituációt. Suttyó vidéki tintahalak (Hillbilly=vidéki, hegylakó paraszt, Squid=tintahal) teljesen elmebeteg életét követhetjük végig, a metamfetaminfőzéstől kezdve az alkolohizmuson át a dohányzásról való leszokásig. Vagyis egy teljesen átlagos amerikai mucsai paraszt mindennapjai egy ótvar városkában, ahol a sheriffen kívül mindenki valami szörnyszülött. Rajzolásilag már valamivel igényesebb, de ez senki sem érdekel addig, ameddig a főszereplő Early megkapja a maga pia adagját :)

kinek ajánlott: akik kedvelték a My Name Is Earl-t és/vagy megmagyarázhatatlan vonzalmat éreznek az amerikai redneck kultúra kifigurázása iránt.

28. Cleveland-show (Comedy Central)

A zseniális Seth MacFarlane legutóbbi dobása a Cleveland-show. Mindenkit megdöbbentett, mikor a Family Guy készítője fogta a sorozat egyetlen fekete karakterét és egyszerűen épített köré egy másik szériát. Sokan kételkedtek benne, hogy az alapvetően halál unalmas és csak a néger viccek miatt létező Cleveland vajon elbír-e majd egy saját sorozatot. Hát, a igen is meg nem is. Cleveland továbbra is dögunalom, de sikerült melléadni egy-két igazán érdekes szereplőt és a szokásos Family Guy-American Dad!-féle humor itt is ugyanúgy működik. Talán már kevésbé friss és eredeti, mint anno a Peter Griffinék voltak, de azért akadnak ütős poénok.

kinek ajánlott: azoknak, akik sokat foglalkoznak a fekete kultúrával illetve mindenkinek, aki máig szakadva röhög a Family Guy-on és az American Dad!-en.

27. The Oblongs

Valaha ez a sorozat is megjelent Magyarországon méghozzá valami nagyon késői időpontban hétköznap és én is csak néztem, hogy na ez most micsoda és hogy kerül ide. A The Oblongs egy meglehetősen igényesen elkészített sorozat volt, amely többek között a Warner Bros. és Will Ferrell közreműködésével készült. Azonban 2001-ben még nem nagyon volt felkészülve a világ ehhez hasonló agymenésre, és nyolc rész után elkaszálták a sorozatot, leadatlanul hagyva további öt részt. Azóta újra felfedezték Oblongékat, akik egy igen furcsa családnak számítanak. Mármint, mindenki degenerált, retardált és fizikailag defektes, köszönhetően a lakhelyüket szennyező, a Dombon élő gazdagok lakta városrésznek. Az onnan a Völgybe kerülő szennyezett levegő és sugárzás az egész környékre hatással van, akik így a végtelen szegénység és alsó társadalmi osztályba tartozás mellett még elkorcsosult külsejükkel is küzdeniük kell. Ez adja meg a sorozat nagyon sötét, de velőig hatoló humorát, amely egy elképesztően görbe tükröt tart a modern társadalmi különbségek elé. Azt suttogják, hogy az [adult swim] már jó ideje a sorozat felélesztésén ügyködik. 

kinek ajánlott: akik szeretik észrevenni a rengeteg baromság mögött meghúzódó tanulságot és társadalom kritikát, a pici, rejtett utalásokat mai világunkra illetve az igényes animációt és hihetetlenül eltúlzott karaktereket.

26. Drawn Together (Firka Villa - Comedy Central)

Az itthon szintén csak nem régóta látható Drawn Together (Firka Villa nálunk) egy egészen új, egyedi koncepcióra épül. A rajzfilm-valóságshowra. Igen, fognak egy villát és összezárnak benne egy csomó könnyen elkülöníthető meseszereplőt. Van itt Disney hercegnő, szuperhős, videojáték kalandor, Pokémon-koppintás és még jó páran. Eszméletlenül beteg a sorozat, pedig az ember sokkal több popkultúrális kikacsintást várni az adott szituációtól. Ehelyett tényleg MINDEN van benne ami egy Big Brotherben: dugás, szarás, intrika, dráma és mindenféle hülye feladat. Csak ezt a világ legelbaszottabb szereplőivel akiknél betegebbet tényleg nehéz találni a rajzfilmtörténelemben. Három évadig bírta, jó sok botránnyal, amíg idén ki nem jött belőle egy egész estés mozifilm.

kinek ajánlott: szociopatáknak mindenképp, de azok is bepróbálhatják akik nagyon otthon vannak a rajzfilmekben és szeretnék látni, hogy is nézhet ki a rajzfilm univerzum legklisébb, de egyben leggroteszkebb crossovere.

25. Freakazoid!

Steven Spielberg - mint majd később kiderül még - nem egy rajzfilm projektben segédkezett, meglehetősen nagy elismertséggel. Ezek közé tartozik a Freakazoid! is, amelyről igen élénk élmények maradtak meg alsós általános iskolai éveimből. Minden kissé bogaras és lökött haverom oda volt érte, ahogy én is. A Warner által menedzselt szuperhős komédia kicsit (na jó, annál azért jobban) hasonlított a Maszkra, mint grafikájában, mint a főszereplő személyiségében. Freakazoid! egy abszolút nem beszámítható szuperhős, aki a zsáner öniróniájaként mentette meg a világot, miközben már a 7 éves gyerek is azon filózott, hogy ezen a palin miért nincs kényszerzubbony. Sajnos, a sorozat a második évad közepén abba maradt, mivel a gyerekeknek szánt mesét csak a felnőttek nézték, és emiatt folyamatosan más időpontokban adták, ami végül a széria megszűnéséhez, de egy kultusz megszületéséhez vezetett.

kinek ajánlott: olyanoknak, akiktől nem távoli a szuperhős műfaj és kedvelik a folyamatos popkultúrális poénokat illetve kedvelik az olyan elvetemült mániákusokat, mint a Maszk.

24. Animaniacs (Animánia)

Szóval Spielberg bábáskodása alatt született egy másik kultsorozat, az Animaniacs, ami itthon Animánia néven ment. A széria megreformálta a szkeccs komédia fogalmát, amivel minden kritikusnál elismerést nyert. Amennyire imádták a gyerekek a hülyébbnél hülyébb szereplőket, annyira szólt a poénok nagy része a felnőtt közönségnek. Az egész show a popkultúra kifigurázása körül forgott, nem egyszer jelentek meg hírességek és ismert emberek animált formában és a három lökött főszereplő mellett három rövid epizód is helyett kapott más karakterek szereplésével. Ki ne emlékezne a Pinky and the Brain főcímére és világuralomra törő akcióikra? A gyönyörű animáció mellett, tökéletesen sikerült eltalálniuk a felnőtt és a kicsik szórakoztatását, amit nem egyszer edukatív zenés részletekkel bizonyítottak.

kinek ajánlott: bárkinek, de tényleg. magas nosztalgiafaktor és tökéletes kikapcsolódást jelent, ha mondjuk rád sózzák az unokaöcsédet pár órára. több ilyen sorozat lehetne manapság, mert bármennyire is groteszk a három Warner fivér, kicsik és nagyok is meglátják bennük azt a kincset, ami a mai kölykök meséiből teljesen kiveszett.

23. American Dad! (Amerikai Fater - Viasat6)  

Seth MacFarlane másik agymenése az American Dad! Seth bizonyára megunta a teljesen random humort az általa kitalált Family Guyban, így az American Dad-ben nagyobb hangsúlyt helyezett a politikára. Adva van egy tipikus amerikai republikánus, aki a CIA-nél dolgozik, a vadliberális hippi lánya illetve egy nárcisztikus földönkívüli. Vannak még mások is a családban, de az igazat megvallva itt is inkább a főszereplő és közönség kedvenc mellékszereplő viszi a sorozatot. Roger, az alien mindenidők egyik legjobb mellékszereplője és nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a sorozat ne tűnjön el teljesen Griffinék árnyékában. Humora és animációja teljesen megegyezik a többi MacFarlane produkcióval, egyedül Stan patrióta mivolta és a random flashbackek hiánya különbözteti meg valamennyire a nagy elődtől.

kinek ajánlott: Seth MacFarlane fanoknak és azoknak, akik ellenállhatatlan vágyat éreznek a jobboldali értékek és felfogás kinevetésén. Bár, mint minden Seth-től, ez is teljesen élvezhető a leglaikusabb nézőig, bár a gyakorlott felnőtt rajzfilmesek egy idő után beleunhatnak.

22. The Tick (A Kullancs)

A Kullancs talán mindenidők legeslegjobb képregény szuperhős szatírája. Képregény karakterből rajzfilm, majd egy tiszavirág életű élőszereplős hőssé nőtte ki magát és foglalt helyet örökre a legnagyobb rajzfilmhősők panteonjában. A Kullancs világa egy kicsavart verziója a jól ismert DC és Marvel képregényeknek és szuperhőseinek. Megtalálható itt Batman vagy akár Thor paródiája, mint ahogy más teljesen hibbant szereplők is. Személyes kedvencem mindig is Chairface Chippendale volt, aki egyszer odáig ment, hogy konkrétan a Hold-ra íratta a nevét, amit végül a Kullancs csak félig tudott megakadályozni. Itthon is ment egy jó ideig, sokszor a fentebb említett Freakazoid! és a Maszk társaságában, ami nyugodtan nevezhető gyerekkorunk ultimate triumvirátusának.

kinek ajánlott: szuperhősös képregény fanatikusoknak. magyarul sajnos nemigen jött át az a rengeteg képregényes kikacsintás, ami az egész szériát jellemezte, ezért érdemesebb angolul nekiveselkedni, de magyarul is igen szórakoztató, a rengeteg életből felmentett szuperhős és főgonosz.

21. Ren és Stimpy

A Ren és Stimpy volt az a sorozat, ami gyerekként is egyértelmű volt, hogy miért csak hajnal tájban adták le a Nickelodeonon. Ennyire bizarr, elmebeteg, felfoghatatlanul groteszk kreálmány kevés létezett valaha, pláne nem kicsiknek szánt csatornán. Egy bizonyos John Kricfalusi agyából kipattant karakterek annyira undorítóak, gusztustalanok és visszataszítóak voltak, hogy a Nickelodeonon rendszeresen cenzúrázva mentek csak le, majd később végleg levették a műsorról, mert semmiféleképpen nem akartak a készítők tanító jelleget csempészni a kutya és macska életébe. A sorozatot senki sem akarta bevállalni és folyamatos szünetet és újrakezdések után szép lassan megszűnt, mert egyszerűen alkalmatlan volt normális emberi fogyasztásra, ami nem azt jelenti persze, hogy rossz lett volna.

kinek ajánlott: csak nagyon keveseknek. olyanoknak, akik valóban képesek bármilyen undorító és visszataszító dolgot élvezni illetve odavannak a random humorral kevert totális erőszakért és tabuföldbedöngölésért. komolyan mondom, a Ren és Stimpy az a sorozat, amely nem egy embernek forgatja fel jobban a gyomrát, mint a legvadabb zombis horrorfilmek.

20. Clone High

Az első MTV-produkció a listán. Amikor az MTV még nem a pórnép szórakoztatását tűzte ki céljául, olyan produkciók is helyet kaptak, mint a nagy visszhangot keltő Clone High. Hasonlóan a Drawn Together-höz, az alapötlet itt is nagyon egyedi. Klónozzák a történelem nagy egyéniségeit és ahogy tinédzserkorba lépnek ugyanabba gimnáziumba járatják őket. Van itt tipikus amerikai gimis macsó (John F. Kennedy), izgő-mozgó hülyegyerek (Mahatma Gandhi), depresszív goth (Jeanne d'Arc), a suli cicababája (Kleopátra) és főhősünk, a kissé furán viselkedő, picit lúzer langaléta (Abraham Lincoln). Rajtuk kívül számtalan ismert ember és tiniként ábrázolt történelmi alak megjelenik, az alapvetően szimpla gimis sorozatok kifigurázására épülő szériában. Az egész végül épp, hogy megélt egy évadot, mert Gandhi ilyetén ábrázolása akkora felháborodást keltett az indiaiak között, hogy végül le kellett venni a műsorról.

kinek ajánlott: igazából bárkinek, aki nem ódzkodik az amerikai high school sorozatoktól, mert egy idő után elveszti a történelmi potenciálját az egész, és vicces tininovellává növi ki magát.

19. The Mask (A Maszk - Viasat6)

Nagy kérdés, hogy A Maszk megérdemli-e ezt a kultstátuszt, mint ami itthon körbeöleli. Mind a film, mind a későbbi animációs sorozat (a szánalmas, IMDB-n 2.0-át kapó második részt vegyük úgy, hogy meg sem történt) hatalmas kedvencnek számított itthon, persze köszönhetően a hazai Jim Carrey-imádatnak is. Én magam annyira imádtam gyerekként, hogy kétszer is A Maszknak öltöztem farsangkor:). Pedig A Maszk eredetileg egy képregényfigura, akiből végül a nagy sikerű mozi és szintén nagyszerű rajzfilm készült. Az animációs sorozat a mozi alapján készült, szóval ugyanúgy a Maszk kiszámíthatatlan viselkedése és fantasztikus karakterparódiái viszik a hátán az egészet. Az pedig csak tovább öregbíti a széria hírnevét, hogy a záró epizódban megjelenik maga Ace Ventura is, hogy megtalálja Stanley elrabolt kutyáját. Mi ez, ha nem egy óda Jim Carrey-hez?

kinek ajánlott: Jim Carrey rajongóknak feltétlenül illetve az olyanoknak, akiknek tetszett a mozifilm. Viszont azok, akik a képregényből ismerték előbb nem biztos, hogy élvezni fogják, már ha a filmet sem élvezték.

18. Metalocalypse

A Metalocalypse a legjobb példa arra, hogyan lehet a zenét és a humort olyan jól keverni, hogy az is élvezze, aki nem igazán híve a műfajnak. A sorozat ugyanis egy fiktív metál zenekarról szól, akik már annyira sikeresek, hogy a világ hetedik legmagasabb GDP-jével rendelkeznek. A bandatagok életét követi végig a széria, amely egy hatalmas, non-stop rockzenei paródia. A menedzsereken át, a buta glam rockereken keresztül, az elmebeteg rajongókig minden szóba kerül, ami bármilyen szinten érintheti a rockszakmát. Ráadásul majdnem minden részben elhangzik a zenekartól egy-egy szám, amelyet valódi metál hírességek segítségével készítettek, és a számomra eddig teljesen taszító death metal-t egy új vizuális dimenzióba helyezik, a zenéhez készített animációkkal. Ja, és csak itt találkozhatunk mindenki kedvenc rock and roll bohócával, Dr. Rockso-val!

kinek ajánlott: metálfanoknak egyenesen kötelező, de más rock and roll orientáltaknak is sürgősen érdemes bepróbálni, mert ehhez hasonló zenés-animációs-agymenés meg nem volt.

17. Mission Hill

Ahogy eddig feltűnt, nem igazán van/volt olyan sorozat, amely ne épült volna valami hatalmas blődliség köré. A Mission Hill pont a jó ellenpélda erre. Mikor még '99-ben volt értelme az MTV-nek, gondoltak egyet és készítettek egy kifejezetten olyan sorozatot, amely a kora huszonévesekhez szól. Semmi random baromság vagy túlzott földtől való elrugaszkodás, viszont rengeteg olyan történet, amellyel a gimnáziumból már kiöregedett, az önállósodás rögös útját járó, nagyvárosi fiatal találkozik. Ez pedig a sorozat igazi értéke, amivel elkülönül a többitől. Emberi szereplők és hiteles problémák, amiken nem Family Guy-os randomness-szel viccelnek. Ráadásul nagyon különleges szín és képi világa van, kicsit képregényes, kicsit szándékosan '90-esek évek elei, de abszolút kellemes hatást kelt. Kár, hogy mint minden intelligensebb, kora huszonéveseknek szóló, önirónikus animáció, ez is hamar (két rész után) a kukába került, és a csak az internet hódításával érdemelte ki a kultstátuszt.

kinek ajánlott: akik nem szeretik a random poénokat, az állandó altáji vagy erőszakos humort, de sokkal érzékenyebbek a karakterábrázolásra, hitelességre és az írói munkára. minden olyan nagyvárosi huszonéves tud majd azonosulni a sorozattal, aki esténként nem X-Faktort néz, nem jár plázába, és kevéske pénzén inkább spórol a kajával, mint a cigivel vagy piával.

16. Downtown

A Downtown, a fentebb említett Mission Hill nihilista kistestvére. Az alaphelyzet itt is hasonló, de a pozitivista hangulatot itt egy sokkal árnyaltabb urbánus feeling váltja le. Az itteni fiatalok sötétebben látják a jövőt, de annál intenzívebben próbálják ezt ignorálni. Több hangsúlyt kap a klasszikus metropoliszi miliő, mint az underground kultúra, éjszakai élet és különböző tudatmódosítók megjelenése, nem beszélve az urban legendek rendszeres felemlegetésével. Az egész kapott egy alapvetően sötét rajzvilágot, megspékelve néha olyan vizuális kalandozásokkal, hogy néha mi is azt hisszük valaki LSD-t csempészett a piánkba.

kinek ajánlott: tipikus nagyvárosi underground utcagyerekeknek és olyanoknak akiknek a Mission Hill tetszett, de túl kicsit pozitív.

15. Frisky Dingo

A szuperhősök továbbra is az egyik legkedveltebb témája a 2000-es évek animált komédiáinak. Azonban a Frisky Dingo így is képes volt egy olyan oldalát megfogni és kifigurázni a hősöknek, amelyet eddig mások nem. Adva van Awesome X, a világ legmenőbb szuperhőse, aki már minden gonosztevőt kiirtott a környékről, így playboy életét élve tapsolja el a lassan csődbe menő cégének pénzét. Feltűnik viszont Killface a gonosztevő, aki persze el akarja pusztítani a világot, de nincs elég pénze a mindent leromboló halálgépéhez. Vagyis egy kicsit bürökrata, irodai oldalról közelítették meg a témát, ami nagyon jól működött két éven át olyannyira, hogy Xtacles néven még egy spin-off is indult belőle, de két rész után sajnos visszamondták. 

kinek ajánlott: az inkább az ügyes dialógusokra fogékonyaknak, akiktől nem áll túl távol a szuperhős téma, bár ennek hiánya egyáltalán nem vesz el semmit a sorozat élvezhetőségéből.

14. Robot Chicken

Annyiban mindenképp kilóg a listáról, hogy nem nevezhető 100%-ig animáltnak a Robot Chicken, sőt. Stop-motion technikával készült szkeccsműsor, ami a laikusoknak úgy nézhet ki, mintha valaki részegen baromkodna a gyerekkori akciófiguráival. Egy igazi popkultúrális szkeccs-show, ami pár perces gegekre épül és filmek, sztárok és más produkciók paródiáival foglalkozik. Amerikában óriási sikere van, maga George Lucas segédkezett a sorozat kifejezetten Star Wars-ról szóló epizódjaihoz.

kinek ajánlott: tévéfüggőknek, mozibuziknak és infomániásoknak. minél kockább vagy, annál jobban fogsz röhögni, minél tájékozottabb annál jobban elfogod ismerni a készítők zsenialitását.

13. Code Monkeys

Ismét egy innovatív produkció, amely rendhagyó mivolta és eredetisége ellenére csak utólag kapta meg a megérdemelt elismerést. A Code Monkeys visszavisz minket a '80-as évekbe, amikor a videojáték forradalom kezdődött. Főszereplőink Dave és Jerry, a Gameavision játékfejlesztő cég programozói. Innentől az egész a cég életéről szól, ügyesen belevegyítve a '80-as évek hangulatát illetve egy nagyon fontos dolgot: az animációt. Az egész egy nagy pixelháború egy 8-bites nintendo játék köntösében. Igen, minden epizód úgy néz ki, mint régi Commodore vagy Nintendóink játékai, és ezzel olyan mértékben megnő a humorfaktor néha, hogy a túl sok rejtett poén miatt érdemes leállítani a videót.

kinek ajánlott: gamer kockáknak feltétlenül, pláne akik a klasszikusokon nőttek fel. emellett Dave karaktere imponálhat minden léhűtő, otthon füvezős, nagy dumás, rohadéknak.

12. Harvey Birdman Attorney at Law

Ugye van ez az [adult swim] nevű csatorna, amelyen felsorolt sorozatok nagy része mind szerepel. Na már most, ez a csatorna a Cartoon Network esti műsorsávjában megy (itthon mi meg kapjuk a TCM-et...) és rengeteg dolgoznak mind a két adó műsoraiban. Így az [adult swim] bármihez hozzányúlhat, amihez a Cartoon Networknek köze volt. Emlékezhetünk, a '60-'70-es, de még itthon a '90-es években is mindent a Hanna-Barbera rajzfilmek uraltak. Ilyen volt a Birdman and the Galaxy Trio is, aminek főhőse végül a Harvey Birdman Attorney at Law-ban kötött ki. Bizony ám, a jó öreg Birdman otthagyta a szuperhős szakmát, hogy ügyvédként védje végül az ártatlanokat, akik egytől egyig régi Hanna-Barbera mesék szereplői (Scooby Doo, Frédi, Secret Squirrel stb.). Mondani sem kell, hogy az egész egy hatalmas önirónia, ahol gyerekkorunk hősei kicsit más kontextusban kapnak szerepet, amivel egyáltalán nem csökken nosztalgikus erejük, sőt!

kinek ajánlott: mindenkinek, aki még az angol nyelvű Cartoon Networkön nevelkedett. azoknak egy igazi kincs a sorozat, rengeteg kikacsintással, régi kedvencekkel és mellesleg nagyon jópofa kis történetekkel. aki felnőttként is szereti a rajzfilmeket, az ki ne hagyja.

11. Family Guy

Akiket már nem kell itthon nagyon bemutatni senkinek. A Family Guy amilyen gyorsan jött, olyan gyorsan tarolt is itthon és hamar az ország legkedveltebb hasonló témájú műsora lett a South Park mellett. Pedig eleinte nem indult minden fényesen, a második évad után például három évig nem készültek új részek, de a DVD-eladásokból és a kábeles ismétlésekből sikerült leszűrni, hogy kár veszni hagyni Peter Griffin elmebetegségét.

kinek ajánlott: bárkinek, aki tényleg csak röhögni akar.

10. Beavis és Butt-head

A lista nagy öregjei, veteránjai, műfajteremtői. Beavis és Butt-head már akkor a taplóság mintaképei voltak, mikor még csak Homer Simpson garázdálkodott a képernyőkön. Nem is igazán érdemes már őket bemutatni, mindenki ismeri ezt a két degenerált hülye gyereket, akik állandóan a tévé előtt ülnek és rockklippeket bámulnak.

kinek ajánlott: a mostani tinédzserek talán már kevésbé értékelik őket, huszonéves fejjel nekem is csak egy idő után kezdett leesni a két tróger zsenije. viszont mindenkinek kötelező, aki a rock-metal kultúra rendszeres fogyasztója.

09. Simpson család (Comedy Central, Viasat6)

Ó, a Simpson család. Minden idők legkedveltebb főhősével Homerrel, a legcsintalanabb gyerekszereplőjével Barttal és tucatnyi emlékezetes mellékszereplővel, akik a sorozat 22 (!) évada alatt egy egész mozifilmet megtudtak tölteni. Biztosan felmerül, hogy Amerika legrégebben műsoron levő sorozata, miért csak ennyire hátul szerepel. Igazából csak azért, mert ahogy minden zseniális alkotás, így Simpsonék is vesztettek kicsit bájukból a két évtized alatt. Ez semmiképp sem a minőségre értendő, de a 2000-es évek animált komédia dömpingjének köszönhetően teret kell hagyni a feltörekvő tehetségeknek is. Annak ellenére, hogy még a legnagyobbak (Family Guy, Souh Park) is Simpsonékat tekintik példaképnek.

kinek ajánlott: bárkinek. kicsiknek, nagyoknak, öregeknek, fiataloknak, feketéknek, fehéreknek, zöldeknek, sárkányoknak, Rambo-nak, vegetáriánusoknak, eunuchoknak stb.

08. Life and Times of Tim (Az Élet és Tim - Viasat6)

Az HBO nem igazán erőltette sohasem az animációkat, ezért is volt meglepő a Life and Times of Tim berendelése. Az abszolút minimál grafikával operáló sorozat egy olyan pali életét követi végig, aki minden helyzetből a lehető legrosszabbul jön ki mindig. Ez adja az egész humorát, hogy az alapvetően kedves, kissé naiv Tim eszméletlenül megszívja állandóan és azon van, hogy végül kimagyarázza magát a legnagyobb szarból is, persze ezzel mindig csak ront a saját helyzetén. HBO révén teljesen egyedi a sorozat humora, frappánsak a párbeszédek és tényleg röhejesen viccesek az először teljesen élethelyzetek alakulása. Ennek ellenére meglepő volt, hogy a Viasat6 ilyen hamar elkezdte adni itthon, de az egész jó magyar szinkronnak hála teljesen élvezhető angolul nem tudóknak is.

kinek ajánlott: aki fogékony a nagyon kicsavart humorra és imád mások szerencsétlenségén röhögni illetve a minőségi HBO-s termékek kedvelőinek. akit viszont csak az animáció érdekel, annak talán ez túl egyszerű, sőt akár ócska is lehet, de abszolút nem ezen kell, hogy legyen a hangsúly.

07. Boondocks (Külvárosi gettó - Animax)

Hol is kezdjem? Adva van két vásott kölyök, akik a nagyvárosi gettóból nagyapjukhoz kerülnek, egy tipikus fehérek lakta gazdag kisvárosba. Ennyi. Ennyi? Persze, hogy nem. A Boondocks sokkal több ennél, egy hatalmas afroamerikai önirónia. A képregényekból tévébe kerülő széria egyszerre mutat görbe tükröt a fehérek, de ugyanúgy a feketék felé. Fantasztikus stílussal találja el egyszerre a túlzott előítéletességet, übertoleranciát, gazdag fehér ember kritikáját és a fekete népcsoport mártíroskodásra való hajlamát. A két főszereplő kiskölyök zseniális archetípusai az idealista, lázadó, nonkomformista feketének illetve a kivagyi, romantikus bűnöző, gettóniggának. Kettőjük állandó vélemény és világlátásbeli különbsége csak fokozza az így is zsenialisan kevert vitriolt és ha ez nem lenne elég, az animációt egyenesen Cartoon Networkos alkotók készítik, így kapunk egy rendes felnőtt rajzfilmet, de olyan igényes grafikával, mint a Ben10 vagy a Teen Titans. Ráadásul a zene folyamatosan remek, igazi jó fekete hip-hop, olyan amilyennek lennie kell.

kinek ajánlott: ameddig a Cleveland-show-ban a fekete mivolt csak háttér, addig itt maga történet a fekete kultúra. egyszerűen kötelező minden hip-hop és afroamerikai kultúrában járatosnak, de nyugodt szívvel ajánlható bárkinek, mert a rejtett tartalom mellett a felszíni cselekmény és akciók is szórakoztatóak, a testvérpár pedig a legédesebb animált rossztevők Bart Simpson óta.

06. Futurama (Viasat6)

Nagy sikerű rajzfilmalkotót sokszor igyekeznek meglovagolni produktumaik sikerét és afféle side-projectként egy másik műbe kezdeni. Amíg ebbe Beavis és Butt-head kiagyalója Mike Judge belebukott (Goode Family vagy 13 évad ellenére förtelmes King of the Hill) vagy a Family Guy-os Seth MacFarlane beleszürkült (attól még, hogy a Cleveland-show és az American Dad! szórakoztató, még nem menti fel a Family Guy kópia alól) addig Matt Groening Futuramája kiérdemelte a megkülönböztető figyelmet Simpsonékhoz képest. Mi sem bizonyítaná ezt jobban, mint a sorozat 2003-as elkaszálása utáni négy DVD-film illetve, hogy hét év szünet után ismét berendelték a készítőket, hogy ideje visszahozni a Futuramát. A történet 3000-ben játszódik egy intergalaktikus kézbesítő cégnél. Persze van itt is sok popkultúra, de maga futurisztikus köntösében. Nagyszerű karaktereket sikerült összegyűjteni. de a pálmát minden bizonnyal a rajzfilmtörténelem legkedveltebb mellékszereplője Bender, a robot viszi. Egy kleptomániás, alkoholista, szivarozó, szerencsejátékos robot, akit egyszerűen képtelenség nem szeretni.

kinek ajánlott: nagyjából bárkinek. annak is, aki esetleg túlzott családbarátossága miatt kerüli Simpsonéket, mivel minden onnan kimaradó szemétség ide kerül. Sci-fi rajongóknak meg kötelező.

05. Ugly Americans (Furcsa amcsik - Comedy Central)

A Furcsa amcsiknál már csak az furcsább, hogy egy honi tévécsatorna levetít egy első évados sorozatot mindössze hat rész után. Ezen aztán csak addig csodálkozunk, amíg meg nem nézünk egy részt az Ugly Americans-ből. Úgy lehetne talán jellemezni, hogy irodai humor jókora fantasy beütéssel. Egy bevándorlási hivatalnál dolgozó férfit követünk végig, akinek az a dolga, hogy segítse a beilleszkedésben a betelepülőket. Igen ám, csak itt nem nemzeti kisebbségekről van szó, hanem zombikról, vámpírokról, manókról, trollokról és vagy ezerféle mesebeli lényről. Ugyanis ebben a világban ezek a lények rendes civil életet kapnak, ahol az ördögfajzat lehet cégvezető, a mágus titkár és az óriás gorilla ablakpucoló. Végig ez a bizarr világ az eredeti humorforrás illetve a rengeteg röhejes szörnyszülött karakter civil szenvedése. Na meg a főszereplőnk naplopó, zombi lakótársa.

kinek ajánlott: akik szeretik a pihentagyúságot. enélkül nem fog menni, mert ez nem az a sírva röhögős sorozat, sokkal inkább az intelligens poénok és karakterépítés az erőssége. viszont grafikailag nagyon nagyon ajánlott, az egésznek van egy '60-as évekbeli B-horror plakát színvilága és a kitalált lények puszta megjelenése is mosolyt csal az arcunkra.

04. Archer

Na, milyen műfaj nem volt még eddig pellengérre állítva? Hát a kémfilmek! Az Archer pedig nem más, mint egy fantasztikusan felépített kémhecc, a világ legtuskóbb playboyával. Ő lenne Sterling Archer az ISIS kémcég (?) top ügynöke, akinek sohasem áll be a nagy pofája, elképesztően szexista és beképzelt, de egyben egy agyalágyult playboy vadbarom, aki csak annak köszönheti karrierjét, hogy édesanyja a cég vezetője. A sorozatot ugyanazok az elmeroggyantak készítik, akiknek a Frisky Dingo-t is köszönhetjük. Nehéz szavakat találni a sorozatra, egy hatalmas James Bond, hidegháború, titkos ügynök paródia a földkerekség legelbaszottabb csapatával. Az idei év egyértelműen legjobb animációs agymenése és már csak egy hónap a második évadig!

kinek ajánlott: hát aki oda van James Bondért, az itt befog kérem szépen hugyozni a röhögéstől. aki meg nincs oda a kémfilmekért (ahogy én sem) annak meg pont azért mulatságos, mert lerombolja az összes báját a klasszikus kémtörténeteknek. az animáció nem nagy durranás, viszont a párbeszédek a maga műfajában első osztályúak, de azt is meg merem kockáztatni, hogy a legszórakoztatóbbak a listán szereplők közül!

03. South Park (MTV, Comedy Central)

Most ide mit írjak?:) A South Park maga az élő rajzfilmkultusz, a hasonlítási alap minden kritikusnak, a múzsája minden humoristának, a poénforrása az eredetiségben szenvedő vicceskedőknek, a non plus ultra. Tényleg fölösleges itt ajnározni őket, mert ennyi év után mindenki eltudja dönteni, hogy imádja vagy utálja-e. Aranyközépút nincs.

kinek ajánlott: kinek nem?

02. Aqua Teen Hunger Force

A legjobb példa, hogyan lehet abszolút low budgetból évekig futó kultsorozatot létrehozni. Az Aqua Teen Hunger Force minden, ami miatt Walt Disney forogna a sírjában. Eszméletlenül egyszerű, olcsó grafika, rengeteg erőszak, káromkodás, totális random baromság és megmagyarázhatatlan formájú, eredetű és identitású szereplők. Ha létezne olyan, hogy randomsági díj, akkor ők minden bizonnyal toronymagasan nyernének évről-évre. Egyszerűen nincsenek szavak, amivel ezt az elképesztő ökörséget le lehet írni. Együtt él egy húsgolyó, egy adag sült krumpli és egy milk shake, akikről lövésünk sincs, hogy mik és kik és hogyan és miért csak úgy vannak és az agyára mennek a semmirekellő szomszédjuknak illetve rendszeresen meglátogatja őket valamilyen teljesen szürreális teremtmény, ami után hatalmas faszság kerekedik az egész, igazából nem is létező történetből. Mint ahogy ennek mondatnak, úgy az egész hét (!) évadot megélt sorozatnak nincsen egyáltalán semmi értelme. Eszméletlenül jó szinkronszínészek baromkodnak kedvük szerint lehetetlen külsejű karaktereikkel, mi meg csak nézünk, hogy atyaég, hogy lehet ez ennyire kibaszottul vicces?! Legfőképpen Master Shake, aki egy személyben testesíti meg az összes rohadék, beképzelt, önző szemétládát, akik megfordultak a listán szereplő sorozatokban.

kinek ajánlott: beszívottaknak legfőképpen. ép aggyal nehéz felfogni, hogy még is mi a jó ég folyik a képernyőn és jesszusom, én miért szakadok ezen? persze füveseken kívül is élvezheti bárki, aki kifejezetten fogékony a - hogy is mondjam - innovatív történetvezetésre és karakterépítésre illetve az ezzel járó elképesztő dialógusokra.

01. Venture Bros. 

Ez A nagybetűs rajzfilm komédia. A Venture Brothers magában foglal mindent, amitől ez a műfaj csodálatos. Nagyszerű történet, jópofa alaphelyzet, popkultúrális sokk, régi Cartoon Networkös crossoverek, zsánerparódia, látványos akció, vér és robbanás, elképesztő karakterek és szinkronhangok, nagyszerű zene, profi animáció történeti kontinuitás és még ezer olyan tényező, amiből sok sorozatnak egy is elég lenne. Rusty Venture egy tudós, aki gyerekként kalandor apjával utazta körbe a világot és szerzett magának örök ellenségeket. Jókora Johnny Quest hasonulat (emlékszünk?), de maga - a közben megöregedett - Johnny Quest is feltűnik később. De van itt aztán minden. Képregény, sci-fi, szuperhős, kém és rengeteg más paródia, ami közben egy egységes világgá alakul, a maga szerethetőségével és szatíra ellenére egyedi karaktereivel. Órákig tudnék írni róla egyszerűen vétek kihagyni.

kinek ajánlott: ajánlott? egyszerűen KÖTELEZŐ mindenkinek aki él és mozog és szereti a rajzfilmeket, mert ez az a sorozat, ami gyerekként Cartoon Networkön nevelkedő, mára South Parkon és Family Guyon függő felnőtteknek készül.

A bejegyzés trackback címe:

https://adultainment.blog.hu/api/trackback/id/tr72517751

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Agytörzsy Professzor 2011.05.19. 13:30:53

A Wonder Shozen-en baromságok is ide tartoznának.

Amúgy jó a lista az összeset imádom.

Dééééé 2017.02.19. 12:41:32

Mi az hogy pláne magyar kifejezés nincs rá? Már nem azért de az angol egy olyan buta nyelv, hogy csodálom hogy a majmok nem tudják beszélni.. amíg nekünk minden szituációra külön kifejezéseink vannak, addig az anhol kifejezi magát 3 szóval 100 helyzetben. Szánalmasan buta és primitív nyelv, amelynek nem rendelném alá a magyar nyelvet, amely 1000x választékosabb, és kifejezőbb...
süti beállítások módosítása