Friss topikok

FOX Animációs Karácsony + popkulturális észrevételek

2009.12.16. 14:32 sparkie

az amcsiknál bevett szokás, hogy minden átkozott decemberben a létező szinte összes tv showt és sorozatot "karácsonyosítanak". ez odáig fajult, hogy a FOX tévé csatorna mind a négy vasárnapi animációs sorozata megkapta az ünnepi köntöst. ez még annyira nem is lenne nagy szám, azonban a legutóbbi epizódok olyannak tüntek mintha valaki fentről ráparancsolt volna a keszítőkre, hogy itt az ideje az aktuális popkultúra fikázásához.

nem mintha a Seth MacFarlane fémjelezte Family Guy, American Dad és a Cleveland-show nem bővelkedne sorozatok, celebek és más műsorok parodizálásában, azonban most mind a hárman - illetve a Simpson család is - rendesen belehúztak és lassan már marketingfogásnak tűnő mennyiségű popkult utalással tömték tele a nekik jutott részenkénti 2o percet.

hogy ne csak üres beszéd legyen, megpróbálom összeszedni, hogy mik ezek a poénok.

Family Guy: Seth MacFarlane vesszőparipája, ide mindenféle humor és poén elfér amit az írók beteg agya kíván. emellett eddig is bővelkedett cameokban, viszont most egyenesen Hugh Lauriet vagyis Dr. House-t kérték fel egy rövidebb szerepre. ez nem is lenne nagy dolog, de. mindenképpen zseniális a felbukkanása és a poénjai is ütnek, de legtöbbször erősen promoszagúak a jelenetei, pláne akkor döbbentem meg mikor egy zseniális Scooby Doo paródia végén is ő jelent meg.

(Dr. House rendel)

a másik meglepő tévés utalás Lois apjának rajongása a Big Bang Theoryért. személy szerint semmi átfedést vagy kapcsolatot nem fedeztem fel Mr Pewterschmidt és a tévé sorozat között. mégis, az öreg milliomos külön TBBT gyűléseket szervez és lépten-nyomon a sorozat nevét hangoztatja. persze, ez is marha vicces, de itt is jobban előtérben van szerintem a promo mint a randomhumor.

(Big Bang Theory)

mellesleg tévedtem, a Family Guy abszolút nem christmas special, valószínűleg kap majd egy külön ilyet jövőhéten.

The Simpsons: a négy közül az egyedüli amely nem MacFarlane-ék elméjének szüleménye és ez mindig is meglátszott. persze, a 20 év alatt nem egy cameo, zsánerparódia vagy popkult utalás megfordult itt is, de valahogy Matt Groeningék igyekeztek ezt ízlésesebb, bújtatott megvilágításba helyezni vagy akár csak szimplán megváltoztatni az eredeti nevét a kifigurázandó személynek, műsornak, márkának.

a legelején már egy kis furcsaságot észleltem. az erős havazásnak köszönhetően Bart a házban ragad és XBoxozni kezd. az XBox egyértelműen az ami, csak az nem ismeri fel aki még nem látott ilyet. ez azért érdekes, mert Bart elenyésző esetben videojátékozik és akkor is olyannal, amit nem lehet valós géphez hasonlítani.

de még ez is eltörpül a South Park paródiájuk mellett! igen, Simpsonék megcsinálták. igaz, hogy már egy sokkal régebbi epizódban is feltüntek Kennyék, mint Itchy and Scratchy utódai, de ezt betudtuk sima aktuál média kritikának. viszont, azóta a Stone-Parker páros volt hogy egy epizódot szentelt a Simpsonsnak, de olyan is, hogy Bart Simpson beszélgetett az egyik részben Cartmannel. talán ezért, talán tényleg csak poén kedvéért láthatunk egy elég egyértelmű SP poént. odáig mentek, hogy a kameraállástól, a zenén át a ruhákig minden olyan volt, mint a SP-ban mikor a srácok álldogálnak a buszmegállóban. ennél már csak az volt meglepőbb mikor Otto a buszsofőr elütötte a Kennynek öltözött Ralphot és benyögte hogy: "Oh my God, I killed Kenny".

(Otto knyírja Kennyt)

ami furcsa, hogy például van benne Fűrész 5 utalás is, de nem Saw-nak hívják szóval mintha itt érvényesülne a fentebb említett teóriám.

American Dad!: nem egyszerű ünnepi témát választottak Stannek és családjának, hiszen a történet most a megdicsőülésről szól, hogy a jó emberek lelke a mennybe kerül a többi meg a Földön várhatja világa pusztulását. itt különösebben egetrengető utalás nincs is, viszont van helyette a Tank Girlt vagy a Mad Max-et idéző posztapokaliptikus Stan, kampó karral meg őszülő barkóval. vagyis egy egész jópofa zsánerparódiát rittyentettek össze.

Cleveland-show: a legiatalabb FOX animáció sem maradhatott ki az ünnepi humorból és ismét bizonyította, hogy egy borzasztónak tűnő ötletből is lehet szórakoztató műsort készíteni. Cleveland spin-offja eddig is kellemes melgepetés volt idén, azonban a mostani karácsonyi epizódja megmutatta, hogy miért is rendelték be látatlanban a második évadot.

már az elején elhint Cleveland egy jó kis poént az Entourage Vince-éről, ami még tök oké, de már korábban is haszálták az HBO sorozatát humorforrásként, talán éppen az első epizódban. ezt viszont magasan überelte a Family Guy pedofil bácsikájának "cameoja" a karácsonyi partin. másik érdekes cameo-féleség a "foreign kids" két tagja. nem vagyok biztos benne, hogy eredetileg nem Family Guy-os mellékkarakterek, de ahogy a House-os FG-ban, úgy ebben a Cleveland-showban is feltűnnek.

(Entourage poén 2:53-nál)

összegezve, nincs semmi baj ezekkel a poénokkal, sőt! jó dolog animáltan nézni kedvenceinket csak talán egy kicsit figyelni kéne arra, hogy ha már négy hasonló stílusú animációt adnak egymás után, attól még nem kell, hogy a viccek és a szurkálódások is ugyanazok legyenek.

A bejegyzés trackback címe:

https://adultainment.blog.hu/api/trackback/id/tr641602254

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

khonga 2009.12.17. 18:30:40

az alábbi hsz nem a témához kapcsolódik, csak egy javaslat.
azt nem tudod, megcsinálni, hogy a főoldalon a csak egy bekezdés, vagy egy kis izelítő lenne a cikkről, majd a végén 'tovább' v. 'kattintkassál a tovához' stb lenne. picivel átláthatóbb, szebb lenn, illetve nem kéne félórát görgetni, ha valamelyik régebbi cikket újra szeretném olvasni.

sparkie · http://adultainment.blog.hu/ 2009.12.18. 19:51:36

dehogynem szeretnem igy megcsinalni a postokat csak te is tod h rogadtul nem ertek hozza, de mar dumaltam az aronnal h kicsit segedkezzen mar nekem a honlap kicsinositasaban

khonga 2010.01.14. 10:49:06

óóó de már elég faszányosan nézki már.
süti beállítások módosítása