Friss topikok

'Sup Naruto? - helyzetjelentes Konohabol

2009.12.04. 19:24 sparkie

nehez dolog egy olyan sorozatrol irni, amelyik meg adasban van, es adasban lesz meg evekig. azonban az izgaga Naruto tortenete annyit valtozott, hogy ugy erzem egy kis beszamolora szorul. jelzem, az irasban magas szazalekban szerepelnek spoilerek, szoval aki esetleg mostansag kezdte el a sorozatot vagy rendesen le van maradva, az figyelmesen olvasson.

a '99-ben bemutatott manga es az ot 3 evvel koveto anime minden idok legsikeresebb japan tortenete lett, amelyet zabalnak Japanban, az USA-n keresztul egesz Europaig. a Naruto akkora siker, hogy elsokent lett igazi szerializalt sorozat vagyis nem 26 reszenkent gyartjak, hanem folyamatosan (!) vagyis hetrol-hetre megkapjuk az anime adagunkat is, a szokasos manga melle.

Kronologia

apropo manga. a termeszetesen ismertebb Naruto anime es annak eredeti mangaverzioja sokaig hadilabon allt egymassal. ez odaig fajult, hogy a 220 reszt megelt Naruto sorozat, a 130. epizod kornyeken elszakadt a manga altala vezetett tortenettol es ugy kb. a 200 reszig kizarolag filler reszekkel bombazta joizlesunket. sorozataddiktoknak a legnagyobb ellensege a filler, ami - ha mar az addikt kifejezest hasznaltam - olyan, mint mikor a kabszeres a heti mondjuk fu adagja helyett, csak dohanyt sziv. az erzes hasonlo, a hatas nem. ugyanis a fillerek - ahogy mar a kifejezes is utal ra - a fo tortenetszaltol elkulonolo rovidebb sztorik, amikben nem latunk karakterfejlodest, es a kesobbi reszekbden sem tesznek rajuk utalast. ez a Narutoban hatvanyozottan irritalo volt, mivel MI, hosies naruto fanok mindig az utolso verunkig kuzdottunk azert, hogy a szeriat nem nevezzek gyerekesnek, vagy meg rosszabb, mesenek. azonban az olyan tortenetek, mint a nindsza postas meg a szamuraj szakacsok rendesen kivertek a biztositekot a rajongoknal. ennel mar csak egy gazabb dolog tortent - pont itt magyarorszagon - mikor a jetix tv itthon eloszor megvette a sorozatot. mar annak idejen is gyanus volt, hogy oke, oke hogy a fobb szereplok 13 evesek, na de annal sokkal melyebb es veresebb a sorozat, mintsem, hogy egy gyerekcsatornan szerepeljen itthon. es hat hogy oldottak meg ezt, az itthon szakembernek hivott programvezetok akik meg mindig osszekverik a meset az animacios filmmel? hat kivagtak a veres jeleneteket es Gaarat(!). ezzel kb. kihereltek az egeszet, de szerencsere ez az ido mar elmult es itthon is lehet nezni rendesen. visszaterve, japanban a 220. resz utan egy teljesen uj iranyba mozdult a sorozat.

naruto kapott maga utan egy Shippuuden (magyarul hurrikan kronikak) szot es 3 evet oregedett. ennek en (es szerintem a rajongok 99%-a) borzasztoan orult, mivel a kedvenceink szinte felnottek es tobbe nem kellett hallgatnunk valamelyik alszakerto nagyokos szovegeleset arrol, amit mar fentebb is emlitettem. raadasul az anime es a manga keszitoi elszivtak a bekepipat, es ismet egy tortenetszalon haladtak tovabb.

Story

es hat a tortenet mostani helyzete valtotta ki belolem azt az erzes, hogy muszaly kicsit irogatnom arrol mi folyik mostansag Konoha es a nindzsavilag tajan. a manga termeszetesen elorebb tart, mint az anime, es mivel a ketto sztorija ugyanaz, nem nagyon fogok kulonbseget tenni. reven, hogy a sracok 16 evesek lettek, maga a hangulat is sokkal komorabb, felnottesebb lett, ami inkabb valt a sorozat elonyere mint karara. megegyszer figyelmeztetek, spoiler veszely, karakterek halalarol es mas fontos esemenyekrol fogok szot ejteni.

hol is kezdjem. nemreg fejeztem be a legfrissebb animet es mangat (aki nem tudna, minden het csutortoken mar lehet csekkolni oket) es amulok-bamulok. szamomra ma valt nyilvanvalova, hogy a manga nem csak azert lett sikeres, mert a sok szines karakternek es az eredeti otletnek koszonhetoen jol marketingelheto, hanem mert egyszeruen fantasztikus az irok munkaja. emlekszunk meg Sasuke bemutatkozojara az elso csapatosszetartason? "az egyetlen celom, hogy megbosszuljam batyamat a klanunk kiirtasaert". na, hat az animeben most jutottunk el az epikus osszecsapasig Sasuke es Itachi kozott, konkretan 6 evet kellett erre varjunk, de megerte hiszen a sorozat egyik legnagyobb meglepeteset tartogatta az osszecsapas. apropo sasuke es itachi. az Akatsuki bunbanda a shippuudenben meg fontosabb szerepet kap, a mangaban pedig egyenesen a legfontosabbat. az osszes tag szinte egytol egyig kurva meno, es velejeig romlott, elvezet hallgatni a parbeszedeiket es bizony nem orultem annak, hogy tobbe nem lathatom Hidant, Kakuzut vagy Deidarat, akik szennyt, mocskot, karomkodast es megannyi romlott szepseget hoztak magukkal. ekozben sasuke kinyirta orochimarut es megalapitotta sajat kis csapatat, a Hebit (mashol Taka). sasuke karakterfejlodese zsenialis, plane ahogy osszerakja a kis privat csapatat.

itt jon kepbe peldaul a szinten atommeno Suigetsu. tobbszor is megifgyeltem mar, hogy az irok mennyire ugyelnek a regebbi reszekre valo utalasokra. szerintem annak idejen senki sem gondolta volna, hogy Zabuza karaktere ennyire fontos es hogy ilyen sokszor fognak ra utalni a jovoben. de azt plane nem gondoltam volna, hogy kb 200 resz utan meg mindig kepesek ugyesen elovenni ot, pl. mikor Suigetsu elindul megkeresni Zabuza kardjat. a Kisameval kapcsolatos ismeretsegukrol meg ne is beszeljunk. a Hebi kapcsolata az Akatsukival mar csak hab a tortan es elvezetes nezni, hogyan valik kesobb Sasukebol az egyik legkeresettebb bunozo. de mondhatnank a Tobi-Uchiha Madara ugyet is, ami meg aztan plane felforgatja az egesz kornyeket.

masik klassz otlet az animeben, a "kronikak". olyan reszek amelyek kifejezetten Kakashi es Jiraiya multjaval foglalkoznak, es rendkivul fontos szerepuk lesz kesobb, mint amikor Jiraiya es Pain osszecsapott. itt emlithetnem azt is, hogy az irok batrabban nyirjak ki a szereploket, de azert mar nehez megbocsatani hogy miert az olyan kiraly arcokat, mint Jiraiya vagy Asuma meg Tsunade komabaejtese. arrol mar ne is beszeljunk, hogy kishijan motherfuckin Kakashi-sensei is megoltek.

az animeben most fog kovetkezni Konoha lerombolasa Pain altal, ami szerintem a leglatvanyosabb resz lesz az anime torteneteben, a mangaban viszont mar tuljutottunk ezen es Sai mentora, Danzo szemelyeben egy igazi sotet geci veszi at Konoha iranyitasat. igaz hogy irritalo latni, hogy kedvenceink fonoke ez a felvak kocsog, azonban neki koszonheto Uchiha Madara feltunhese es a valoszinuleg bekovetkezo epikus haboru.

Karakterek

a kezdetekhez kepest majdnem minden szereplo valtozott, van aki kevesbe van aki totalisan. a fiatalok ugye oregedtek 3 evet, ezzel uj kulso es erok jartak, de az idosebbek kozott is tortentek varatlan valtozasok. igyekszem a legfontosabb karakterekkel foglalkozni csak.

Naruto: az igazat megvallva semmit sem valtozott, kicsit persze erettebb lett es mintha megkopott volna a humorerzeke es a gyerekes energiaja. viszont ettol, az idegesito hulyegyerekbol, kokemeny felnott nindzsa lett.

Sasuke: naruto ellentete, rengeteg valtozason ment keresztul, levetkozte forrofejuseget es az egyik legerosebb nindzsava tapolta magat. emellett igazi csapatjatekos, sot, vezer lett es talan higgadtabb es hidegverubb, mint batyja. itachi halalaval pedig uj fejezetet nyitott. ahogy kesobb bevallja, immaron kizarolag a sotetsegnek el, es nem erdekli mar mi a jo es mi a rossz. azonban a tobbi gonosszal ellentetben, megmaradt benne az a minimalis emberseg, amitol nem csak egy gyilkos bunozo.

Itachi: az o jelleme sose volt a kirakatban, azonban Sasukeval torteno osszecsapasa es Madara beszede utan kiderult, hogy az eg meg elbaszottabb sorsot szant nekik, mint Sasukenek es a mindenki altal gyulolt, halalba kivant karakter a vegen amolyan pozitiv martir megvilagitast kap. szemelyes kedvencem, mikor laikus skot haverom megkerdezte a testverek osszecsapasanal, hogy akkor most ki a jo es ki a rossz? van erre valasz? zsenialis.

Gaara: a masik "palfordulo". fiatal kora ellenere kage-va valasztjak, es fiatalkori brutalitasa es nemtorodemsege eltunt. helyette egy vegtelenul szimpatikus, megfontolt es remek vezeto lett, akiert rajonganak alattvaloi. ennel mar csak az volt megdobbentobb valtozas, mikor a mangaban Gaara magyarazta Sasukenek, hogy jojjon ki a sotetsegbol, valassza a fenyt, o is ezt tette annak idejen. mondhatni 180fokos fordulat, a beteg gyilkologepbol rettenthetlen hazafit varazsolni.

Tobi: szinten oriasi csavar, hogy a latszolag semmirekello, nagypofaju hulyegyerek a maszk mogott valojaban a legendas Uchiha Madara, aki vegig manipulalta az Akatsuki tevekenyseget. madara tobi ellentete, higgadt, megfontolt es minden szava olyan, mintha olni tudna veluk. lehet hogy tud is.

Pain: a rejtelyes Akatsuki vezer valodi mivoltarol senki nem tudott semmit, egeszen Jiraiya felbukkanasaig. talan ove az egyik legfurcsabb jellem, hiszen artatlan emberek szazait gyilkolta le, sot, sajat mesteret is megolte. azonban a celja nemes, egy bekes vilag megteremtese, barmilyen eszkozzel. sajat nepe sincs ellene, sot, ot tartjak a varos fellendulesenek kulcsanak. az akatsukiban talan egyedulikent mutatott tiszteletet masok irant es Narutoval valo beszelgetese utan ujraelesztette az altala meggyilkolt Konohaiakat (koztuk hala istennek Kakashit). ebbol is latszik, hogy Pain alapvetoen nem romlott, csak a multban ot ert serelmek es tragediak annyira hidegveruve tettek, hogy barmit kepes volt megtenni celja elereseert.

oket emlitenem kulon, mivel az o jellemabrazolasuk befolyasolta leginkabb a tortenet menetet.

Negativumok

nem sok, de van. persze, majdnem minden animenel pofaznak az osszecsapasok alatt, de Sasuke es Itachi osszecsapasanal mar irritaloan sok volt a duma az akciohoz kepest. ez maskor is elofordul, ami azert zavaro, mert egyre erosebb es erosebb szereplok tunnek fel, ami ugye a rajongok szemeben meg durvabb, latvanyosabb csatakert kiallt. ezzel kapcsolatban muszaj megemlitenem az eroket. engem kicsit zavar, hogy mostmar minden komolyabb karakter olyan erokkel bir, mintha egyenesen a Dragon Ballbol teleportaltak volna ide oket. a nindzsak elohivhato harcos allatai meg belefertek es a jinchuurikik szerepe is ertheto, de nem tudom mi ertelme meg ezt is uberelni. Painnek vagy hat teste van, Kisame kardja chakrat eszik es sajat ontudata van, Sasuke amellett, hogy kepes szornnye valtozni, meg orochimarut is kepes megidezni, Itachinak konkretan van egy abszolut legyozhetetlen orias chakraszorny formaja vagy mi, Jiraiya meg bekakat noveszt a vallara vagy Kakuzu, akinek 5 szive(!) van. itt ugy erzem az irok kisse elrugaszkodtak a talajtol, ami nem lenne baj, ha ezt megfeleloen kihasznalnak.

a masik gondom Naruto kortarsainak szerepe. ertem en, hogy nagyreszuk megsem kozeliti Itachi vagy Pain erejet, de sokkal tobb szerepet kene nekik adni vagy legalabb kinyirni Chojit. ugy latszik ezt a keszitok is eszleltek es a manga legutolso reszeben Sai (akinek az osszes kozul a legrohejesebb ereje van, igazan mehetne medical ninjanak vagy valami) utalast tesz arra, hogy a Konohai 11 (Shikamaru, Tenten - o meg plane huzhatna a picsaba -, Kiba, Shino, Hinata, Lee, Neji, Choji, Sakura, Ino) Naruto nelkul ugy dontott, hogy sajat kezuleg vadassza le Sasuket, aki szegyent hozott szulofoldjere es volt bajtarsaira. ez mar is egy klassz otlet, plane hogy kozben betoppant Gaara es bandaja is, hogy akkor most o az elete aran is, de ovni fogja Naruto segget, nehogy Sasuke megszerezze a Kyuubit.

Summa Summarum

a csetlo-botlo tinedzser harcostanonc sztoribol eljutottunk egy uj nindzsahaboru kezdeteig, ami mindenkeppen az irok dicserete, foleg mert ezt szep fokozatosan epitettek fel. egyre tobb a karomkodas, egyre tobb a ver, hullanak a karakterek. kepbe kerult a diplomacia, az orszagok kozti kapcsolat, Naruto mostmar nem Konoha hanem az egesz nindzsavilag tortenet meseli el. en kicsit felek attol, hogy ez a sorozat nem sokara bekovetkezo lezarasat jelenti, mivel innentol mar egyre nehezebb ragozni az esemenyeket.

Jovo (ahogy en latom)

minden jel arra utal, hogy az elkovetkezo epizodokban az egesz sorozat jovojet meghatarozo esemenyek fognak lezajlani. a harmadik nindzsahabrou mindenbizonnyal tobb fontosabb karakter halalat jelentheti. persze, az egesz nem 5-6 resz alatt fog lefolyni, elkepzelheto, hogy Madara esetleges halalaval Sasuke veszi at a helyet, aki egy kb. 14 reszes monumentalis csataban veszit Naruto ellen. de en meg azt is eltudnam kepzelni, hogy valamilyen modon Sasuke megvilagosodik es visszater Konohaba, de ehhez valami kulonleges jo csavar kene. a haboru utan eltelik x ido, Narutot hokagenek valasztjak. es mindenki boldogan el, amig meg nem hal.

nagy kerdes, hogy mi a terve az iroknak Sasukevel. az egyertelmu, hogy Narutoval kettojuk csataja lesz a tortenet zenitje, de az o esetleges halalaval a sorozat nagyjabol el is vesztene a lenyeget. raadasul ugye a harcban ezer szazalek, hogy sokan elesnek, ami meg jobban leszukiti naruto tortenetenek lehetseges folytatasat.

lehet elsore kicsit meresznek hangzik, de szerintem a haboru utan ismet ugrik a sorozat par evet az idoben. tuti, hogy Naruto hokage lesz. egy nindzsahaborunal nagyobb esemenyt nehez elkepzelni, es az irodajaban uldogelo Naruto annyira nem mokas. ezert egy affele rebootot tudok elkepzelni, ahol egy uj karakter eletet kovethetjuk vegig, mikozben persze a regi szereplok folyamatosan feltunnek. erre a legeselyesebbnek Konohamarut tartom, aki hasonlo jellemileg mint Naruto, nagy harcosok leszarmazottja es korban eleg kozel all ahhoz, hogy lassan komolyabb feladatokat kapjon. raadasul Narutoval barati viszonyt apol, ami meg inkabb az o malmara hajtja a vizet. nem feltetlenul lenne hasonlo az o sztorija, hiszen a haboru es Narutoek generaciojanak eloterbe kerulese uj helyzetet teremthet. szerintem ez annyira nem is lenne rossz otlet, csak azt a szerencsetlen, szemuveges, taknyos gyokeret kene kicsit emberre nevelni. marmint, Konohamaru idegesito csapattarsat.

de aztan ki tudja, lehet ki sem tor a haboru vagy sasuke megoli Narutot es 20 resz mulva befejezodik a sorozat. varom mar nagyon.

A bejegyzés trackback címe:

https://adultainment.blog.hu/api/trackback/id/tr591574379

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása