Friss topikok

Ki a faszom az a Puzsér Robi?

2011.02.24. 13:15 sparkie

Szeretjük a meme-eket. Főleg ha kis hazánk termeli ki magából. És szeretjük a Batman-t is. Bár én örök Marvel-es maradok, Batman lesz mindig is az a karakter, akit szívesen olvasnék közös oldalon mondjuk Pókemberrel. Hogy miért beszélek látszólag teljesen összefüggéstelenül? Csak előmelegítem a terepet Puzsér Robinak és a legendás TV2-s Mokka adásnak, ahol sikerült könyékig belemászva Bruce Wayne latexbugyijába megerőszakolni sokak kedvenc hősét.

Először is kezdjük az ominózus videóval, e nélkül nem lenne teljes a buli.

A fenti videó a TV2 reggeli műsorából való, ahol a negyed 9-es csúcsidőben a Batman-franchise harmadik mozijával foglalkoznak. A továbbra is zseniális comment:com már rendesen kivesézte az esetet, azonban képtelen vagyok szó nélkül elmenni a dolog mellett.

A szuperhős/képregény zsáner mindig is a szórakoztató ipar mostohagyereke volt, mivel minden picit is sznob filmrajongó vagy szakértő kézlegyintéssel elintézi a műfajt mondván komolyan vehetetlen. Való igaz, a 21. század hősdömpingje számtalan kritikán aluli adaptációval keserítette el a műfaj rajongóit, azonban pont az újrainduló Batman-franchise volt az, ahol felvillant egy szikra az alagút végén.

Való igaz, az első Nolan-féle Batman mozi nem kapta meg azt az őrületes hype-ot, mint a Sötét Lovag, viszont a kritikusok  nagy reményeket fűztek a maszkos műfaj újraértelmezéséhez. Aztán amikor az említett második rész megjelent, hatalmas sikerrel tarolt végig a mozikban és nyerte el, mind a laikus néző, mind a rajongók és mind a kritikusok tetszését. Még egyszer hozzátenném, nem vagyok otthonos a DC képregényekben, azonban ahogy mindenki másnak, így nekem is nagy kedvencem Gotham lovagja.

Ez nem mondható el Puzsér Robiról. Őszintén mondom, halvány lila gőzöm nem volt arról, hogy ki ő pontosan, csak annyit tudtam, hogy ezt a már-már morbidan affektáló hangot bizony én hallottam már valahol és akkor is a hideg rázott.

Mint kiderült, az említett úriember a Rádió Café műsorvezetője, ahol kifejezetten filmekkel foglalkozik, ergo ezzel hazánkban kiérdemli a filmszakértői státuszt. Ezért is megdöbbentő az a vehemencia, amellyel neki támad Nolan filmjének. Annyira persze nem szakért, hogy megállapítsa, hogy a műsorban bemutatott Batman harmadik részének kikiáltott filmelőzetesről ne vágja le, hogy egy full CGI animáció, ami a közelgő Arkham City, a sok helyen az év legjobb játékának megválasztott Batman: Arkham Asylum videójáték folytatásának trailere. Arról már ne is beszéljünk, hogy a TV2-nél milyen fogyatékos szerkesztők dolgoznak, akik egy ekkora baklövést eleresszenek.

Szóval Puzsér Robi nekiment a Denevérembernek. A film óriási sikerét egy az egyben Heath Ledger halálának tulajdonítja és szinte kikéri magának, hogy egy denevérfüles milliárdost ő komolyan vegyen. Erre példaként a '60-as években futó Adam West sorozatot hozza fel, mint a karakter valódi személyiségét, stílusát.

Arról kedves filmszakértőnk megfeledkezik, hogy ahogy mondjuk Tim Burton értelmezte az Alíz Csodaországbant, úgy a Batman-franchise is átesett számtalan alkotói koncepción. Való igaz, Batman-ből volt egy tényleg gagyi '60-as évek tévésorozat, ahogy most is létezik gyerekek számára készített mese vagy ott van a minden idők egyik legjobbjának tartott Batman: The Animated Series rajzfilm. Vagyis az csak az alkotótól függ, hogy Batman önmaga paródiája vagy egy valóban sötét lelkivilágú hőstevő. Ezért is hangzik szánalmasan röhejesnek Puzsér azon tényszerűnek ható kijelentése, hogy Batman eredetileg minek készült. A számtalan képregényverzióról ne is beszéljünk.

A probléma kritikájával leginkább az, hogy érvek helyett fertelmes orgánumát elégségesnek tartja érvfelhozatal helyett. Nem beszél Heath Ledger fantasztikus színészi munkájáról, amivel - az általa is említette Tim Burton-féle film - Jokerét kenterbe veri, pedig azt olyan név játszotta, mint az egymás után 5 (!!!) évtizedben is Oscarra jelölt Jack Nicholson. Ettől függetlenül nem mondhatjuk, hogy Heath Ledger halála nem befolyásolta a film körüli hype-ot, na de teljesen egészében ennek tulajdonítani nonszensz és ostobaság. Kiakadása azon, hogy egy félbolond szereplésével zajló filmet kelljen minden idők 10. legnépszerűbb filmjének tartani pedig egyenesen röhejes, mivel mutasson nekem valaki olyan filmkritikust, aki népszerűség alapján ítéli meg egy film színvonalát. Ez esetben mondjuk az Avatár is lehetne kultikus mozi.

Órákig sorolhatnám a Sötét Lovag miért is NEM szar film. Nem fogom, mivel mindannyian tudjuk, hogy nem az, legfeljebb sokunknak nem kenyere a műfaj. Ettől függetlenül érthető Hollywood és a képregényes társadalom öröme, hogy a mostohagyerekként kezelt téma végre olyan értelmezést kapott, amit már a legkonzervatívabb szakemberek is kénytelen-kelletlen elismernek.

Arra meg szót sem érdemes pazarolni, hogy a műsorvezető Pachmann Péter tömegszerencsétlenségek és gyerekgyilkosságok bejelentéséhez szokott hanghordozása mennyire groteszk hatást nyújt egy popkulturális beszélgetésben. Ahogy várható volt, a hazai netes és képregényes szféra azonnal felkapta a fejét és elképesztő nagyságú szitokáradat indult el Puzsér felé, aki nem is tétovázott egy válaszvideóban reagálni az őt ért szidalmakra.

Sajnos, Puzsér ebben a videóban is folytatja igaznak hitt kereszteshadjáratát a vicces, denevérmaszkos képregényhülyeség ellen. Elképesztően sajnálatos, hogy filmszakértőből kedvenc filmjeiből rádiósműsort gyártó filmrajongóvá vedlett figura továbbra sem fogja fel, hogy a Batman filmtörténeti szerepe nem múlja fölül a klasszikusokat, de mint a filmtörténet szó is jelzi, a mozik történelmében igen is külön fejezetet érdemel, mint az első szuperhős alkotás, amely átlépte saját korlátait. Ő az egész online felháborodást valamiféle kísérlet sikerének titulálja, ezzel próbát téve a saját téves ítéletének alátámasztására. 

Az hamar meglátszik, hogy szándékosan megy neki mindenkinek, aki a denevérfétis klubjába tartozik, ezzel talán valamiféle hallgatósági ugrást előidézve műsorának. Mivel normális ember, más-más oldalakon feltűnt, számos észérv után, ha nem is megbánást, de valamiféle véleményigazítást tenne. Örömmel tölt el, hogy a filmtrailernek kikiáltott videojáték előzetesének alapjául szolgáló Arkham Asylum képregényt olvasta, bár nem borzongott bele. Én a videojátékkal játszottam és nem egyszer kis híján beszartam a félelemtől, hogy aztán barátaim társaságában vigyem végig a játékot. Mondani sem kell, tátott szájjal bámultak, hogy a vicces, denevérmaszkos képregényhülyeség mennyire eredeti, valódi és hátborzongató. Pedig egyikük sem rajongója a szuperhős műfajnak, sőt.

A legdurvább, hogy a videóban elhangzik Joker karakterének más szuperhős ellenfelekhez való színvonalbeli hasonlítása, méghozzá egy olyan adalékkal, hogy Puzsér nem is érti, miért kell ezt külön magyarázni. Mi meg azt nem értjük, miért kéne NEKED megmagyarázni, hogy miért nincsen kurvára igazad. Az pedig, hogy IMDB-helyezések alapján baszod fel az agyad egy-egy film sikerén, egyszerűen téged jellemez, akármennyire is számít az oldal fontos kiindulási pontnak egy mű megítélésénél. Az meg egyenesen a filmrajongók ostobának nézése, hogy azt hiszi azért tartunk jónak egy filmet, mert nagyot robbantott a kasszáknál. Vannak ilyen emberek is, de ha azokhoz akarunk szólni, akkor valóban jó helyen vagy a Mokkában.

És itt álljunk is meg egy kicsit. Nagyon is jó, hogy Puzsér Robi feltűnt a reggeli Mokkában. Még jobb, hogy valóban nem celebek hype-olásával töltötte az időt, hanem egy szubjektív véleményt mondott, vitát generált, amely az impotens műsorvezetés miatt nem tudott rendesen kifejlődni, ellenpólust nyújtani. Több ilyen figura kellene, aki töltelék 10 percek helyett valóban ad is valamit az ilyen műsoroknak, még akkor is ha ezt annyira irritálóan, vehemensen is adja elő, mint a rádiós.

Azonban a baj csak annyi, hogy lényegében Puzsér is csak egy kereskedelmi megmondóember szintjén van, ami a TV2 rendszeres demagógiájához tökéletesen klappol. Ez meg is mutatkozik videoüzenetének végén, ahol felszólítja (WTF?!) az embereket, hogy kéretik nem egy lapon említeni Batman-t, olyan klasszikusokkal, mint a Volt egyszer egy vadnyugat vagy a Pszicho. Ez megint az a fajta populista hozzáállás, amivel le lehet nyűgözni a vasárnap esti Eddie Murphy filmeken csüngő magyar átlagot, de aki kicsit komolyabban figyel a témára egyszerűen csak kineveti Puzsér Robit és szánakozik népnevelő viselkedésén.

Végezetül legyen itt egy valóban szórakoztató filmkritikus, akiről egy korábbi posztban már tettem említést. Egy igazán érdekes, egyben vicces videóban összehasonlítja a Puzsér által jobban tartott Tim Burton-féle verziót Nolan Batmanjével. Érdemes megnézni ezt Puzsér Robinak is, talán kicsit elgondolkozik azon, hogy mi a különbség kritika és vélemény között. Ha nem menne a videó EZEN a linken már is megtekinthető.

A bejegyzés trackback címe:

https://adultainment.blog.hu/api/trackback/id/tr952687355

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

FAQlyás Menyét 2011.02.24. 21:12:24

Kit érdekel, hogy ez a helyi rádiós műsorvezető melyik készülő vagy elkészült filmről épp mit mondott az egyik kanális reggeli műsorában?

TomSPecial 2011.02.26. 21:01:57

Egy fasz a csávó, soha nem olvasott el egyetlen képregényt sem, pedig a Magyarországon megjelenő első pár számot 18-as karikával osztották, mert az DARKHORSE COMICS verzió volt, és az jóval brutálisabb és véresebb volt mint a DC - s változat, és ennek megfelelően nem is lehetett nem komolyan venni.
Kedves Menyét, engem például, főleg hogy kedvenc képregény Hősöm egy jól sikerült filmadaptációjáról ennyi fikát simán eltűrjek, teljesen indokolatlanul.
Persze simán el tudom képzelni, hogy a drága Puzsár úrat valahol igen sok denevér vagy latexruhás buzi megkörnyékezte, így nehezen viseli a csillogást a mozivásznon...

dieselgirl 2011.02.26. 21:46:03

Kedves Blogbejegyző!
Imádom az írásaidat, nagyon jót nevetek rajtuk, de Puzsért szintén imádom, és abszolút egyetértek a mokkás szereplésének a mondanivalójával.

Mielőtt még a sárgaföldig lehúznátok őt, nézzétek meg ezt a videót tőle. Szerintem zseniálisan vicces, és egyben óriási társadalomkritika az amit láthatunk ebben a pár percben:

www.youtube.com/watch?v=eCzUWR7QKK0

:)
süti beállítások módosítása