Friss topikok

Niko Bellic beájulna - Mafia 2 helyzetjelentés

2010.03.15. 14:21 sparkie

a sandbox játékok koronázatlan királyát eddig sokan megpróbálták letaszítani a trónról. a GTA legyőzéséhez olyan franchise-okat élesztettek újra, mint a Keresztapa-sorozat (Electronic Arts) vagy a Sebhelyes arcú (Vivendi), de új próbálkozások is születtek, több kevesebb sikerrel (True Crime, Saint's Row). a veretes névsor ellenére még sem mondjuk a formabontó Saint's Row-t vagy az igen erős második résszel jelentkező Godfathert tartják a legesélyesebb kihívónak, hanem a rég elfeledett klasszikust, a Mafiát.

a 2D-s GTA részek után, a TPS (third-person-shooter) nézetű GTA3 óriási kasszasiker lett 2001-ben. soha eddig hasonlót nem látott a játékvilág, és megspékelve az olyan hálás témával, mint az alvilág, elindult a világ legjobb játéka felé vezető úton. azonban 2002-ben egy szinte a semmiből előbukkanó remekmű méltó ellenfélnek bizonyult. ez nem volt más, mint egy kis cseh fejlesztőcégtől kikerülő Mafia. ekkoriban jött ki a GTA3 továbbfejlesztése, a Vice City, és sokakban ellenérzést keltett, hogy már is koppintják hőn szeretett sorozatunkat. 
 
mindenki meglepeteséré szó sem volt koppintásról! a játék felépítése valóban hasonló a GTA-ban megismert sandbox módszerhez, de itt egy teljesen más világba csöppentünk. egy sokkal realisztikusabb, élethűbb világba, ahol épp nagyban dúl a '30-as évek, az alkoholtilalom és a Cosa Nostra. itt simán lekapcsolt a yard, ha átmentél a piroson, és egy 110-es frontális karambolnál, örülhettél, ha marad valamennyi a lifebarodon.
 
szóval a körítés pompás volt, még ha kicsit elvette az újrajátszhatóság élményét az, hogy túlságosan lineáris volt a sztori és meglehetősen unalmas volt csak úgy mászkálni a városban. ennek ellenére óriási siker lett a játék, és a Star Trek - Star Wars vitához hasonlóan elkezdődött a GTA vs. Mafia vita arról, hogy melyik sandbox játék a királyabb.
 
és a GTA nyert. az óriási PC-s siker ellenére, a konzolokra átírt Mafiát meglehetősen vegyes fogadtatás érte, aminek köszönhetően kissé megállt a game fejlesztése, miközben a jól sikerült PS2-es és XBox-os GTA két évvel később már hozta a San Andreas-t, amely minden eddigi hasonló műfajú játékot letörölt a térképről.
 
aztán eljött az új generációs konzolok ideje, és a GTA4 újabb robbanásával, szinte teljesen elfeledkeztünk a Mafiáról. pedig a cseh fejlesztők 2007-ben bejelentették, hogy nem sokára ismét eljön a pokol Lost Heavenre, mindössze 3 évet kell várni. és ha jól érzékelem, ez a 3 év mostanság telik le.
 
és jól érzékelem, mert lassan de biztosan érkeznek a kisebb-nagyobb videók a Mafia 2-ről. előszőr egy 8 perces gameplay felvétel arról, hogy hogyan is fogunk kis proli suttyóból maffiakirállyá válni.

ez már most iszonyatosan impresszíven néz ki. mondjuk a grafika hagy némi kivánnivalót, na de ez nem egy japán-RPG vagy egy Uncharted-klón. mint látjuk most már az '50-es, '60-as évek Amerikáját éljük és a történet is más városba helyeződött. a cutscene-ek a kornak megfelelően real-time-ok lesznek és szerencsére a checkpointokat is újraértelmezték.

egyenlőre ennyit lehet tudni a játékmenetről, a kiadás valahol augusztus-október közé tehető. bazinagy már a várakozás, ahogy közeledik, egyre többen kezdik sustorogni, hogy amíg a GTA 1-2 évente dobálta az újabb cuccait, addig a Mafiának volt 8 éve, hogy fejlesztgesse magát, tanuljon a saját, a GTA és annak klónjainak hibáiból. már csak egy icipici bökkenő van, mielőtt még berakom nektek a trailert. úgy hírlik a tengerentúlon, hogy lehet meg se kell várnunk, a következő konzolgenerációt a GTA5-höz, hanem már 2010-ben lopkodhatunk autót, akár egy eddig nem is látott városban. ami lehet, hogy Európában lesz. mindenesetre várjuk mindkettőt, addig is itt a Mafia 2 hivatalos trailere, ami mondhatni jobb, mint egyes gengszterfilmek...

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adultainment.blog.hu/api/trackback/id/tr571841291

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

khonga 2010.03.16. 01:08:09

jesz, barátságos darab. remélem a gépigánye is az lesz.

Natuna 2010.09.19. 05:04:14

A Rockstar kijelentette, hogy 2011 előtt semmiféle képen se lesz GTA 5.
Amúgy szerintem nem volt unalmas, és a sztori is jó volt.
A feladatok meg úgy szintén izgalmasak voltak.
És a GTA III-hoz képest is kiemelkedően jó volt, a Vice City-hez képest már nem, de ahogyan írtad telesen sajátos stílusa, hangulata van.
süti beállítások módosítása