Friss topikok

Eureka - Einstein álma megvalósul

2010.12.05. 16:08 sparkie

családi sci-fi komédia. WTF?!

pedig bizony az Eurekára nincs ennél jobb jelző. az éppen negyedik évadát taposó széria már ithon is látható (Viasat6) és jómagam is nagy rajongója vagyok a sorozatnak, pedig ódzkodok mindentől, amiben a "családi" szó szerepel.

adva van egy eldugott városka, ahol kivétel nélkül csak tudósok, zsenik, kutatók és más csodabogarak élnek, akik a jövő vívmányainak kifejlesztésein dolgoznak egy óriási megavállalatnál a városban. azonban a városba téved egy magas beosztású marshall (nem tudom mi ennek a magyar megfelelője), aki különböző bonyodalmak után végül a városka sheriffje lesz, és odaköltözik lányával.

és az egész sorozat humorforrásának alapja itt kezdődik. a település überzsenijeinek biztonságáért egy olyan ember felel, aki szereti a baseballt, sört iszik és alapvetően elképzelése sincs mi az a kvantumfizika és részecskegyorsítás. hatalmas pillanatokat okoz, mikor az alapvető rendőri tiszteletet elváró sheriff rendszeresen megalázódik, amikor különböző tudományos katasztrófát vagy bűnesetek érik a várost.

az epizódok rejtélyei nem igazán bonyolultak, a Scooby Doo-ban nehezebb volt megmondani, hogy ki lesz a végén a gonosztevő. sokkal inkább a karaktereken van a hangsúly, hogy a rengeteg, alapvetően anti-szociális zseni hogyan él együtt, milyen problémáik vannak, és milyen gondokat okozhat valaki, akinek 180-as IQ-ja van. hogyan udvarol egy robot? mit sportol egy részecskefizikus? mit tanulnak a zseninövendékek suliban?

vagyis az egész egy városka mindennapi életéről szól, nem mindennapi emberekkel. a színészek elbűvölőek, nagyon helyesen játsszák túl szerepüket. mindenki teljesen kedvelhető, pláne a sheriff, akit mindenki tisztel, de kicsit ki is nevetik, mert neki nincs 13 orvosi diplomája. technikailag is oké az egész, nem óriásköltségvetésű sci-fi, de minden CGI rendben van.

aki szereti az olyan sorozatokat, ahol különc emberek társadalmát figyelhetjük, annak kötelező a sorozat. aki az űrrepülős, földönkívülis, lézersugaras sci-fit szereti, talán nem fogja annyira élvezni, de aki szeretne egy kis önkritikát látni a science fiction műfajában, sok-sok humorral, annak szintén Eurekában a helye.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adultainment.blog.hu/api/trackback/id/tr12494743

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása