Friss topikok

Enslaved - videojáték kritika

2010.12.06. 15:42 sparkie

nehéz dolog manapság sikerre vinni olyan videojátékot, amelynek semmilyen online kontentje nincs. az Xbox Live óriási térhódításának köszönhetően most már a négyéveseknek szánt Lego játékokat is lehet netkapcsolódással játszani és mára alapvetővé vált, hogy minden játéknak legyen ilyen funkciója.

az Enslaved-nek viszont nincs, még is 2010 egyik legjobb játékaként emlegetik. stílusában az óriási sikert arató Batman: Arkham Asylumhoz vagy a szintén hatalmas nemzetközi visszhangot kiváltó Uncharted második részéhez hasonlít. magyarán, egy "sima", lineáris kalandjáték. na de lehet-e a mai social network mániában olyan programot alkotni, aminek folytatásáért szinte könyörögnek a felhasználók?

jelentem lehet, de még hogy! az Enslaved tökéletesen megállja a helyét bármelyik fentebb említett játékkal szemben. pedig néhol előfordulnak grafikai hibák, kisebb akadozások a játékban és a harcrendszer sem a legkifinomultabb és egy idő után repetetívvé válik. akkor még is mi a titka?

a történet. tudni kell, hogy eredetileg az Enslaved egy videojáték-motorra épülő egész estés filmnek indult, aztán annyira belelendültek, hogy játékot csináltak belőle. az egész nagyjából 150 évvel későbbi általunk ismert Földön játszódik, ahol a teljesen lepusztult környezetet mindössze robotok lakják és a megmaradt emberiséget összegyűjtik és rabszolgasorsba taszítják. ha maga az ötlet nem is annyira eredeti, a megvalósítás csodálatos.

gyönyörű a játék, az egyik legszebb a maga generációjában. az elhagyatott New York és az ott burjánzó növényzet hosszú percekre tátva hagyja a szánkat, de a történet többi helyszíne is pazar, részletes és ötletesen lett kidolgozva. emellett még volt egy fontos pont, ami igazából a program legnagyobb erőssége. a forgatókönyv.

ezt ugyanis az az Alex Garland készítette, akinek köszönhetjük A part c. mozifilm alapjául szolgáló novellát, a 28 nappal később forgatókönyvét illetve ő írja a következő Dredd bíró szkriptjét is. az egész cselekményen szinte érződik, hogy az animáció ellenére igazi hús-vér embereket láthatunk. fantasztikusak az érzelmek ábrázolásai és a két főhős egymással való kapcsolata. minden párbeszéd telitalálat és egyértelműen észlelhető a folyamatos karakterfejlődés. a sztori alapjául ráadásul az egyik legismertebb kínai könyv szolgál, amit abszolút nem szentségtelenítettek meg, sőt! végig lenyűgöző, az ember egy idő után csak azért játszik vele, hogy megtudja még is mi folyik ezen az elhagyatott Földön és mi fog történni hőseinkkel.a szinkronhangok egyszerűen tökéletesek. szinte borsódzott a hátam minden mondatnál, amit főkarakterünk száját elhagyta.

emellett rendkívül látványos az egész. a viszonylag egy sémára épülő harcrendszer mellett rendkívül látványos parkour elemek teszik ki a játék másik felét, de van itt "felhőszörfözés" és lélegzetelállító hajós jelenet. minden egyes részlet tökéletes lett kidolgozva és sokszor azon kaptam magam, hogy levegőt alig kapok az izgalomtól és annyira izzad a tenyerem, mint még soha.

a sztori konklúziója hagy egy kis keserű szájízt, bár kétségtelen, hogy nagyszerű csavarral sikerült befejezniük úgy, hogy hagyjanak elvarratlan szálat egy esetleges folytatásra, aminek MEG KELL TÖRTÉNNIE, mivel az Enslaved - Journey to the West az egyik legfantasztikusabb játék amivel találkoztam. nem is játék ez, hanem egy totális filmélmény, ahol én irányítom a főhőst és én is részesévé válok az utolsó túlélők robotok elleni harcának. mindenkinek ajánlani tudom, aki szereti a kalandjátékokat, de non-stop hentelés és karakter upgrade helyett jobban érdekli a lebilincselő történet és az elmondhatatlanul emberszerű karakterek és párbeszédek.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://adultainment.blog.hu/api/trackback/id/tr812497203

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása