Friss topikok

The Sopranos - a sorozatiras iskolapeldaja

2009.11.28. 05:47 sparkie

az itthon Maffiozok neven futo sorozat Amerikaban minden idok egyik legjobb tv-s musora lett. a 6 evadot megelt HBO gyartasu maffia story a valaha volt legtokeletesebb abrazolasa a sotet alvilagnak.

nem is tudom hol kezdjem. skociai kinttartozkodasom alatt sikeresen ledaraltam mind a 6 evadot, de ehhez kellett 2 honap. minden resz 45-55 perc hosszusagu es akar kulon mozikent is megallna a helyet. az hbo eddig is legmagasabb szinvonalu gyartok koze tartozott azonban a Sopranos ez eddigi munkaikat is milliardszor felulmulja. azon muvek egyike amely osztatlan sikert aratott mind a nezok, mind a kritikusok, de meg a tv-s musoroktol odzkodo embereknel is. mi sem bizonyitja jobban, mint a 8 eves palyafutasa alatt bezsebelt 21 (!) Emmy-dij. hogy mi a titka? erre probalok valaszt talalni. spoilereket igyekszem jelezni.

Szereplogarda

ami legeloszor szembetunik az a szereplovalasztas. olasz-amerikai maffia reven a karakterek nagy resze a jo oreg Italiabol szarmazik. ami igazan autentikussa teszi oket pedig az, hogy a szineszek majdnem egytol egyik olasz-amerikaiak, azonban aki ormeny, azt ormeny jatsza, aki orosz, azt meg orosz szoval vegig figyeltek a realizmusra. a maffia zsanerhez huen az HBO a biztonsag kedveert "atvett" Scorsese Goodfellas c. filmjebol par szereplot, mint pl. Dr. Melfit, Christ, Tony anyjat es Uncle Juniort. egy masik igazan meresz huzas a Silviot alakito karakter, Steve Van Zandt.

Silvio Dante az egyik kedvenc karakterem volt vegig a sorozatban. huseges, profi es igyekszik mindig a hatterben maradni. emellett neki volt a "legolaszabb" feje az osszes kozul, ami sokszor mar-mar onmaga parodiajat idezte. ez azert is erdekes, mert Van Zandt holland szarmazasu es raadasul nem is szinesz, hanem gitaros (!) Bruce Springsteen bandajaban es ez volt elete elso szerepe. ennel nagyobb telitalaltot nehez elkepzelni egy szerepre.

masik telitalalatos szinesz Tony Sirico. Paulie Walnuts megtestesitoje valoban rendelkezik gangszer multtal, osszesen 3 evet volt bortonben kisebb-nagyobb kihagyasokkal, nem masert, mint szervezett bunozesert, illegalis fegyvertartasert es kabitoszerrel valo visszaelesert. emellett Sirico meg a sorozat elejen kijelentette, hogy nem hajlando olyan szerepet eljatszani, ahol karakter "patkannya" vagyis arulova valik, aki feladja a sajat bajtarsait. mi ez, ha nem tokeletes autentika? a legdurvabb, hogy Sirico es Van Zandt karaktere mindvegig jelen van a 6 evadban es Tony mellett a legfontosabb szereplok egyikei.

rajta kivul meg ket olyan fontosabb szereplo van, aki nem olasz szarmazasu, meghozza Tony gyerekei Meadow es Anthony Jr. azonban az o karaktereiknel kevesbe fontos az olasz szarmazas, mivel ok reprezentaljak az uj generacios italoamcsikat.

vegen pedig a legfontosabb a vendegszineszek es a cameok. kisebb-nagyobb szerepekben olyan (olasz szarmazasu) karakter-szineszoriasok tetszelegnek, mint Robert Loggia, Joe Pantoliano (Emmy-dijas alakitas Ralphie Cifaretto szerepeben), vagy goddamn Steve Buscemi. Buscemi eddig is az egyik kedvenc karakterszineszeim koze tartozott, es valahol a negyedik evad korul mar azon jart az agyam, hogy ha a keszitoknek van eszuk, akkor adnak ennek a palinak egy kisebb szerepet. es hat amiert ez a sorozat istenkiraly, meg is adtak neki, meghozza Tony Blundettojet, aki Tony Soprano legjobb baratja es igen-igen fontos szerepe lesz a szeria vegkifejleteben. arrol mar nem is beszelve, hogy 4 epizodot maga rendezett.

kabeles ado reven a sorozat bovelkedik olyan par perces cameokban, ahol valamilyen hiresseg tunik magat alakitva. igy kerult kepernyore Nancy Sinatra, Daniel Baldwin, Ben Kingsley es Sidney Pollack.

Forgatokonyv

David Chase. ha ezt a nevet emlitem a helyi brit tokos gyerekek olvadoznak. o neki koszonhetjuk ezt a remekmuvet. irokent, showrunnerkent es rendezokent is kozremukodott, rendezokent megpedig az elso es az utolso epizodnal. tony anyjat a sajat anyjarol mintazta (szegeny csavo...) es o maga is olasz szarmazu, szuletett David DeCesare. apropo utolso epizod. spoiler kovetkezik. a szeria zaro epizodja minden idok egyik legzsenialisabb befejezo resze. rengeteg teoria letezik, hogy pontosan mi is az utolso resz, meghal-e Tony vagy sem, meg amugy is mi ez. Chase sose volt hajlando kommentalni a dolgot, az egeszet a nezokre bizta. lelkes rajongoktol kiderult, hogy az utolso resz rengeteg rejtett utalassal van tele, nehol egyenesen tortenelmi vagy vallasi reszletekkel. nemfogom leirni, mert masok mar megtettek. itt lehet olvasni egy hosszabb elmelkedesrol, itt pedig egy rovid videoban elemzik a finale utolso kepsorait.

visszaterve a tortenetre. Chase legnagyobb erossege a karakterfejlodes. nem csak Tony jellemvaltozasat kovethetjuk vegig reszletesen, hanem majdnem mindenkiet, kezdve Christophertol egeszen AJ-ig. az egesz remekul van talalva es abszolut hiteles. Chase nem kezelte szent tehenkent a karaktereket es ennek koszonhetoen megmaradt azaz erzes, hogy barmikor, barmelyik kedvencunk a fold ala kerulhet. emellett zsenialisak a parbeszedek. van boven blaszfemia es rengeteg idegen erdetu kifejezes, ami ugye megjobban erositi az eddig is kokemeny hitelesseget.

ha mindenkeppen kotozkodnom kene egy pici dolgot hoznek fel. tul sok az autos baleset. spoiler! bobby baccala felesege, chris halala, vito balesete es meg sorolhatnam. ezekkel nem is lenne baj, ha nem lett volna majdnem mindegyik egytol egyik sorsdonto, ami neha azt az erzest keltette, hogy az irok valami egyszeru megoldast akartak. de enyleg csak ennyi.

Alakitas

a sopranos masik nagy erossege. az ismert szineszek brillizosa mellett a teljesen no name (vagy abszolut ujonc, lasd Van Zandt) szineszek is tokeleteset alakitanak. mindenek elott Tony Soprano. James Gandolfini a civil eletben is New Jersey szuletesu es Olaszorszagban neveltek fel. az o teljesitmenye a legkiemelkedobb. abszolut hiheto amit a kepernyon nyujt, nincs olyan pillanata, hogy ne hinnenk ez a pali valoban egy gengszter. nem tudom szandekos-e, de ugy vettem eszre, hogy Tony odzkodik a drogoktol, meg is latjuk ot kokozni, gombazni vagy fuvezni, de mindig csak noi tarsasagban. rajta kivul remekul adja a karakterek Bobby Baccala, Big Pussy Bompensiero, Vito vagy Johnny Sack. mindannyian tokeletesre hozzak a kokemeny digo maffiozo figurajat, akiknek egytol egyig van valamilyen zakkantsaga. es meg ott van a jopofa szakacs Artie Bucco, akinel vegig azt varnank, hogy mikor kerul bele Tonyek balheiba, aztan a vegen megmarad sefnek. persze nem szabad elfeledkezni Uncle Juniorrol (amugy ez magyarul kb. annyit tesz mint Ocsi bacsi?) sem, aki hihetetlen meno modon alakitja a tokos ven trottyost. meg a szerencsetlen Georgie, a sztriptiz bar pultosa is nagy otlet, plane hogy Tony az esetek 90%-ban total osszeveri a csavot csak azert mert valami faszsagot mondott.

a noi karakterek pedig mind egytol egytok rohadekok. ahogy Adam baratom mondta a sorozat elejen, hogy figyeljem meg ebben a sorozatban minden no egy harpia. Carmela kepes meg Tonyt is zsarolni, Adriana baromi jol hozza a lepukkant junkie biget es a goomarok vagyis a szeretok is mind egytol egyig klinikai esetek. aztan ott van Tony anyja akinel irritalobb jelenseget ritkan. Dr. Melfirol meg nem is beszelve vagy a masik legidegesitobbrol, Tony novererol Janice-rol, aki vegigment a fel maffian kezdve Richie Apriletol, Ralph Cifaretton keresztul Bobby Baccalaig.

Utalasok

nem lenne kabeles sorozat ezek nelkul. spoiler! ott van peldaul Christopher filmforgatasa vagy a forgatokonyviro haverja vagy mikor osszecsapnak az indianokkal Kolombusz napjan. az kulonosen jopofa, hogy miutan JT a forgatokonyviro rengeteg penzzel tartozik Chrisnek, megprobalja eladni az Emmy-dijat, amit a boltos nem fogad es azt ajanlja olvassza be aranynak:) vegulis csak 21 Emmyt kapott a sorozat:D ami mondjuk erdekes, hogy az egesz szeria neha olyan mint egy nagy Coca-Cola reklam. mindig lehet latni a markat, sokszor kulon utalnak is ra, de hat ezt tudjuk be annak, hogy kabel tv-s sorozat, ahol maskepp oldjak meg a reklamokat. ezek mind olyan reszletek amik valamilyen szinten kritikaval illetik az adott temat, es ez a legtobbszor nem harsanyan, hanem szatirikusan jelenik meg elottunk. ezeknel grandiozusabb utalasokkal vannak tele Tony almai. a fonok almai vegig oriasi szerepet jatszanak a karakter fejlodeseben es nem egyszer veri at a nezot. bevallom neha ugyanaz az erzesem volt ezeknel, mint a sok autosbalesetnel, de azert itt ennek sokkal fontosabb, metaforikus szerepe van. kulonoseg nagy kedvenc az a resz, ahol Tony korhazba kerul es ket reszen keresztul szinte csak almodik ahol egy autoban utazik rengeteg halott ismerosevel. vagy ott van a Big Pussyval kapcsolatos alma ahol halakkal beszelget:)

Zene

egy ilyen sorozatnal talan kevesbe fontos mi megy a hatterben es itt sem toljak a nezok orra ele. ettol fuggetlenul minden szam telitalalat. mar maga az opening is olyan, hogy barmikor meghallgatnad ujra es ujra. mas sorozatokkal ellentetben itt minden dalnak, dalszovegnek es azok atmoszferajanak jelentese van ami sokszor tobbet mondd, mint barmelyik lelkizo bunozo.

Magyar vonakozas

bizony meg ilyen is van. persze rendesen kell figyelni, de en osszesen 3 hazai vonatkozasu dolgot figyeltem meg. az elso magyarnak tuno dolog Officer Haydu.(spoilerek) o az aki lelotte Chrissy apjat majd Chrissy bosszut allt rajta es kinyirta. a masodik magyarnak tuno egyen a par pillanatra a tv-ben feltuno Dr. Bela Kakuk. ez mar sokkal egyertelmubb magyar nev, akkor tunik fel mikor Janice korhazba kuld egy anyukat a nevelt lanya focimeccsen es az egeszet rogzitik kameran. ebbol komoly hir lesz es Dr. Bela Kakuk pszichologus az aki tv-ben utal Janice maffiakozelisegere. a harmadik mar sokkal meglepobb. Esterhaz, Tonyek szomszedjanak kutyaja:) o konkretan egyszer sincs kepernyon, csak egyszer emliti Carmela mikor Tonyval telefonal es a hatterben ugat egy kutya. barmennyire kis dolgok ezek, azert jo latni, hogy minimalis magyar vonatkozas itt is jelen van.

Osszegzes

orakig lehetne meg elemezni, miert is mestermunka a Sopranos, de nagyjabol ezek azok a pontok ami miatt tokeletes a sorozat. emellett finom vagoi munka, filmes nehol mar muveszi kameraallasok es maximalis hitelesseg. aki rajongoja a realista alvilagi filmeknek azoknak kotelezo, aki pedig irassal foglalkozik mar latta is remelem.

vegere egy rovid reszlet az utolso evadbol, magyarul:)

A bejegyzés trackback címe:

https://adultainment.blog.hu/api/trackback/id/tr801557879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

khonga 2009.11.30. 23:39:16

wow.
azt hiszem megnézem, de csak is azért mert hiszen én a te két szép szemednek. bár nem tudom, hogy lehet hinni a szemnek, legfeljebb a saját szememnek. vagy akár a tiedébe is, mert végül is a szemeddel láttad.
viszont a szem csak egy befogadó csatorna, amit az agyad kódol, és értelmez. na jó abbahagyom sry. thx a leírást. zsir lett ahogy elvárjuk tőled. kiváncsi vagyok mi lesz a köv. bejegyzés.

gergej89 2011.08.15. 17:13:46

Néhány dolognak jobban is utánanézhettél volna. Sem Tony anyja (Nancy Marchand), sem June bácsi (Dominic Chianese)nem szerepelt a Nagymenőkben. Valamint Steve Van Zandt olasz származású. A születési neve Steven Lento. A nevelő apja után vette fel a Van Zandt nevet.
süti beállítások módosítása