Friss topikok

Top13 South Park - 13 év legmeghatározóbb kulcsai a sikerhez

2010.03.24. 12:19 sparkie

múlt hét szerda óta tart az új, 14. évadja a South Parknak. az elmúlt 13 évben rengeteg változás történt a sorozatban ezért úgy gondoltam, hogy összeszedem az eddigi éveklegfontosabb coloradoi történéseit.

13. Törcsi

törcsi feltűnése a látszat ellenére egy tudatos médiahack volt a készítők részéről. annak idején rengeteg kritikát kaptak, hogy a karakterek szerepeltetése nagy részben marketing fogás, hogy minél több figuráról mintázott terméket tudjanak eladni. ezért találták ki a (szerintük) lehető legkevésbé marketingelhető karaktert, az állandóan betépett, teljesen használhatatlan Törcsit. meglepetésre Törcsi nem kis rajongói bázist alakult köré, és az animációs szféra egy kultikus figurájává nőtte ki magát (jó magam is kaptam egy home made Törcsi babát a 17. szülinapomra a barátoktól). népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, hogy bemutatkozó epizódján kívül feltűnt az új barát keresős részben és később ismét visszatért egy önálló epizód erejéig.

12. Mr Garrison

a srácok osztályfőnöke, aki a legtöbb változáson ment keresztül az évek alatt. eleinte csak egy trágár tanár volt, aki egy kézfejre húzható babával (Kalap úr) próbálta megtalálni a közös nevezőt diákjaival. jó ideig ebből következő skizofréniája volt a fő humorforrás, de később ennél sokkal drasztikusabb dolgokon ment keresztül. először kiírták a sorozatból, mert hogy Garrison próbálja megtalálni a szexuális identitását. miután kiderült, hogy meleg, valahogy visszakerült a suliba, bölcsis tanárnak, majd Csokszondákó tanárnéni halálával ismét Kenny-ék osztályfőnöke lett. aztán - eldobva Kalap úrat - új tanár seg(g)édet fogadott maga mellé, partnerét, a meleg szado-mazo figurát Mr Furkót. de még ez sem volt elég, és pár résszel később már nővé operáltatta magát. aztán egy időre leszbikus lett, majd ismét a férfiak felé fordult. azonban egyszercsak meggondolta magát, és egy újabb elmebeteg epizódban visszaoperálták férfinak. ez így leírva már több, mint súlyos, azonban Garrison bácsi (néni) viselt dolgai mindig is kihatással voltak a bogyókák kalandjaira. 


11. Botrányok

mi sem méri jobban egy felnőtt rajzfilmt megitélését, mint a botrányok és betiltott epizódok. a South Park történetében nem is egy ilyen példa akad, közéjük tartozik hazánk is. itthon, mikor még az HBO sugározta a szériát a 3. évados, zsidótáboros részt nem sugározták itthon, máig ismeretlen okból. külföldön a Bloody Mary és a Mexikói zászlós rész esett néhol a cenzúra áldozatának. botrányok viszont kishíján minden epizód után történtek Amerikában és azon kívül. elsősorban vallási felháborodás volt a jellemző, kezdve az iszlámtól, a keresztény egyházon át a szcientológiáig. de nemcsak vallási vezetők, hanem ismert emberek is borultak ki egyes jelenetek miatt. Tom Cruise odáig ment, hogy elérte a szcientológusos rész ismétlésének rövid ideig tartó beszüntetését. de ugyanennek a résznek köszönhetően távozott séf szinkronhangja és vele a karakter is. magukra haragították Nagy-Britanniát, a Vatikánt, Mexikót, Romániát és Costa Ricát. és - nagyon reméljük - ez a sor még bővül tovább.

10. Séf bácsi

Séf bácsi nagyon sokáig a sorozat emblematikus figurája volt, a józan ész, a teljesen retardált lakók között. erotikával fűtött soul dalai, és végtelen kedvessége afféle apafigurává emelte. sajnos a fent említett szcientologiás rész miatt, a Séfet alakító színész, Isaac Hayes elhagyta a sorozatot és éneklő kedvencüket egy meglehetősen aberrált részben végleg kiírták.

09. Kenny (tényleges) halála

a kezdetekkor, ha valaki jellemezni akarta a South Parkot akkor azzal kezdte, hogy "...és az egyik kiscsávó állandóan meghal." ez a poén egészen addig tartott amíg Kenny TÉNYLEG meghalt. annyira hitelesre sikerült az az epizód, hogy én magam is frankón megkönnyeztem azt, hogy Cartman képes valódi emberi érzelmekre:D persze nem lenne South Park ha nem rombolták volna le ezt a rész végén. Kenny annyira meghalt, hogy az évad végéig az is maradt, hogy a finálé utolsó percében való feltűnésével ismét a csapat tagja legyen. innentől kezdve Kenny rendszeres lemészárlása abba maradt, és csak néha sikerül őt bedarálnia egy fűnyírónak. viszont ezzel nyertünk egy új, szerethetőbb Kennyt, akinek így mostmár jellemábrázolás is jut. arról nem is beszélve, hogy ezzel vált hivatalosan is ötödik "bogyókává" Butters.

08. Randy

Randy annak az időszaknak szüleménye, mikor egy pár rész erejéig kicsit háttérbe szorították Stanéket és külön részeket írtak egy-egy mellékszereplőnek. Randy szereplése azonban annyira nyerő lett, hogy külön epizódokat írtak csak az ő szereplése érdekében, ami mind egetverő sikereket és óriási Randy rajongótábort generált. megjelenésével a Parker-Stone duó bebizonyította, hogy a South Park nem azért közkedvelt, mert 9 évesek káromkodnak, hanem mert az írók bárkiből képesek kihozni a legröhejesebb helyzeteket.

07. Zenék

 

kétségtelenül Parkerék egyik legnagyobb erőssége. először Séf bácsi melengette szivünket kellemes soul dalokkal, majd szép sorban majdnem minden szereplő megkapta a maga kis éneklős epizódját. ezek egytől egyig mind remek dalok, amelyek legtöbbször átiratai jól ismert amerikai musical számoknak. zeneileg a csúcsot kétségtelenül a '99-es mozifilmjük jelenti, amit zenei Oscarra is jelöltek. azonban a legnagyobb sikert kétségkivül két pop dal átirata jelentette. a Kanye Westes 'Gayfish' és a Lady GaGa-féle 'Pokerface' karaokeja Cartman által olyan zenei kultuszt teremtett a SP körül, amelyet az említett előadók is irigyelhetnek. 

 06. Osztályváltás

eleinte a sorozat négy kisvarosi 8 évesről szólt, ami egészen 58 részig így is volt. gondolhattuk, hogy mint a Simpsons vagy a Family Guy, a szereplők háttere mindig ugyanaz marad, draszikusan nem változik semmi, ergo örökre 8 évesek lesznek, mint ahogy Homér se öregedett a 20 év alatt semmit. ellenben Cartmanék a 4. évadban egyszer csak negyedikesek lettek és ezzel egy évet öregedtek. ez azóta is így van, de bizony ez az esemény fontos funkciót töltött be a srácok későbbi életében. ez meglátszik már az ötödik évad nyitó epizódján is, ahol már sokkal súlyosabb, groteszkebb témákat feszegetnek, ami átragadt a későbbi epizódokra is. olyannyira, hogy hosszú évadokon keresztül érte kritika a készítőket, hogy elveszett a gyerekek bájossága, "ártatlan" lelkivilága. ez, az új generációs évádokban változott és ismét kerültek adásba olyan részek, amelyek valódi kisiskolás kalandoknak felelnek meg.

 

05. Animáció

bizony bizony, a sorozat trademark-ja. mára ezzel a grafikával egyenesen műfajt teremtettek és utat mutattak az olyan felnőtt rajzfilmeknek, ahol az anmáció csak mesélési eszköz, nem pedig látványelem. a pilotot még kartonpapirokból kivágott formákkal csinálták, majd azokat később beszkennelték és számítógéppel mozgatták, mára pedig külön erre a technikára készített animátor programot használnak, ami ahogy múltak az évek egyre szebbé, és aprólékosabbá tette a grafikát.

04. Mozifilm

2000-ben mindenki nagy meglepetésére egy egész estés mozival rukkoltak elő a sorozat készítői. a South Park - Nagyobb, Hosszabb, Vágatlan óriási siker votl természetesen, megajándékozva a világot jobbnál jobb musicalszatírákkal és röhögőgörccsel. Parkerék már 10 évvel ezelőtt megmutatták a világnak, hogy elég csak egy jó ötlet egy nagyszerű mozihoz. és utat törtek az olyan animációs sorozatok egészestés filmváltozatainak, mint a Family Guy, Aqua Teen Hunger Force vagy a Futurama.

03. WoW-os rész

még én magam is meglepődtem, hogy ilyen előkelő pozícióba raktam ezt a látszólag lényegtelen epizódot. pedig sokkal többről van itt szó, mint egy újabb jól eltalált popkult-paródiáról. a World of Warcraft világa felé tartott görbe tükör akkora sikert aratott, hogy a felnőtt rajzfilmek közül elsőként Emmy-díjat nyertek a készítők, ami igazi mérföldkövet jelent ebben a szakmában.

02. Cartman

a kis dagadt geci. eric theodore cartman talán mindenidők legférgebb anti-főhőse, akiért annyian rajonganak, mint az összes SP karakterért együttvéve. könyvet és dalokat írtak róla, külön DVD-t adtak ki, ahol csak az ő személye köré írt epizódok vannak. cartman mindig is külön helyet követelt magának a társaságban, ami az idő múlásával sokszor teljesen háttérbe szorította a többieket. az kétségtelen, hogy az ő féregsége köré írt epizódok - szóljanak bármiről - mindig a sorozat legszórakoztatobb momentumai, tele örökzöld beszólásokkal (legyen szó az eredeti, vagy az egyre szerethetőbb magyar fordításról). cartmannek már most bérelt helye van a legnagyobb rajzfilmfigurák panoptikumában, és öreg korunkra úgy fogjük idézni egy-egy aranyköpését, mint apáink a Monthy Pytont, és úgy fogják unni már, mint mi a Gyalog Galoppot. éljen cartman, legyél még ilyen utolsó, manipulatív, egomán, rohadék!

01. Aktualitás

raz újkori SP legszembetűnőbb jellemzője, hogy nem múl el már South Park rész popkultúrális utalás nélkül. ha valami nagy horderejű dolog történik a világban, biztos, hogy valamilyen úton módon megjelenik az a South Parkban. de nem csak megjelenik, kőkeményen kritizál, véleményt mond, és megdöbbentően egészséges felfogással vélekedik a körülöttünk történő eseményekről. ez nagy részben Stone és Parker kamikaze módszerének köszönhető, hogy maga a gyártási folyamat csak kedden kezdődik el, hogy pár órával az amerikai premier előtt megérkezzen a tv stúdióba. emiatt volt lehetséges, hogy mindössze 24 órával Obama megválasztása után már az ő eredeti beszédéből idéztek.

A bejegyzés trackback címe:

https://adultainment.blog.hu/api/trackback/id/tr91864838

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása